Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Дом здравља добио на коришћење возило за медицински транспорт

21.07.2016.

Удружење грађана Иницијатива за развој и сарадњу (ИДЦ) предало је данас Дому здравља Суботица на коришћење возило за медицински транспорт које ће служити за потребе медицинског збрињавања миграната, али и за потребе медицинског збрињавања грађана. Примопредаји возила, поред представника организације ИДЦ и Дома здравља, присуствовали су Милимир Вујадиновић, председник Радне групе за праћење миграција на територији града Суботице и координацију активности у циљу решавања проблема миграционих токова, и Илија Ђукановић, члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства.

10369_1.jpg

Милимир Вујадиновић је, обраћајући се медијима, рекао да је Дом здравља често у ситуацији да не може увек да стигне на све адресе где је помоћ потребна и да је ово један корак ка релаксирању тог проблема.

– Возило ће се употребљавати за помоћ мигрантима на граничним прелазима Хоргош и Келебија, у Прихватном центру у Суботици, као и за потребе наших грађана – навео је Вујадиновић.

Одржавање хигијене у међуграничном појасу на Келебији, где борави један део миграната, није у надлежности града Суботице, али тај проблем је решен уз помоћ организације „Саве тхе цхилдрен“, истакао је Вујадиновић, и додао да мигрантска криза град Суботицу није коштала ни динар, јер је Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије, одлуком Владе Србије, рефундирао све досадашње трошкове које је Град имао.

Директорка Дома здравља Суботица Мила Богдановић Дујмић изјавила је да је повећана потреба за пружањем неопходне лекарске помоћи мигрантима, посебно женама и деци, и да ће привремена донација олакшати свакодневни рад ове установе.

– Могу Вам рећи да се то мења из дана у дан. Има доста трудница, деце, много повреда, зубобоља и других тегоба код миграната. Возило ћемо користити за превоз пацијената из Прихватног центра и са границе до наших амбуланти како би им указали адекватну медицинску помоћ, али и за сва ургентна стања за наше суграђане, када се укаже потреба – казала је Мила Богдановић Дујмић.

Директор удружења Иницијатива за развој и сарадњу, Миодраг Недељковић, рекао је да је помоћ коју ова организација пружа граду Суботици наставак изградње квалитетних партнерских односа и да се, с обзиром на то да ИДЦ у Прихватном центру у Суботици има своју лекарску екипу, у једном тренутку појавила потреба да се појача транспорт до Дома здравља људи који имају потребу за указивањем медицинске помоћи.

– Контактирао нас је Милимир Вујадиновић, народни посланик, и замолио да помогнемо и појачамо услуге које пружа Дом здравља Суботица. Докле год постоји та потреба, амбулантно возило ће бити уступљено Дому здравља. Договорили смо се, такође, да ово возило не служи само за потребе медицинског збрињавања миграната него и за потребе медицинског збрињавања грађана Суботице – нагласио је Миодраг Недељковић.

10369_2.jpg

Након примопредаје возила, на Тргу републике, Илија Ђукановић је са Милом Богдановић Дујмић и Миодрагом Недељковићем, у просторијама Дома здравља Суботица, разговарао о интензивирању сарадње са хуманитарним организацијама.