Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворен гасовод на траси Сенћански пут – „Викенд насеље“ на Палићу

25.07.2016.

Симболичним пресецањем врпце и паљењем гасне бакље, градоначелник Суботице Богдан Лабан отворио је данас, на обилазном путу за Палић (Новосадски пут), гасовод изграђен на деоници Сенћански пут – Палић („Викенд насеље“). Свечаном отварању више од 10 километара гасовода – од Постројења за пречишћавање отпадних вода града Суботице до, практично, Хидроглобуса у „Викенд насељу“ на Палићу – у име инвеститора, Јавног комуналног предузећа (ЈКП) „Суботицагас“, присуствовао је директор овог предузећа Драган Божиновић, са сарадницима.

 10384_1.jpg

Палић је од данас гасификован са два полупрстена: старим – западним, који нема довољан капацитет да снабде гасом комплетну туристичку Бању Палић, и овим новим – источним полупрстеном, рекао је, обраћајући се новинарима, градоначелник Лабан, и додао да је у изградњу гасовода на обилазном путу за Палић уложено више од 15 милиона динара, не рачунајући радове и ангажман инвеститора.

– Уколико желимо да развијамо туризам, здравствени и бањски, морамо да створимо предуслове да енергент који је изузетно битан за снабдевање буде присутан – казао је Богдан Лабан.

Градоначелник је изразио захвалност Јавном комуналном предузећу ‘Суботицагас’, јер је ова инвестиција, како је навео, искључиво финансирана од остварене добити ЈКП „Суботицагас“ у претходном периоду.

– То је добар пример на који начин би требало да послују јавна комунална предузећа, да помажу Граду Суботици као оснивачу да бисмо премостили све препреке. У наредних неколико година од Палића морамо да направимо значајну туристичку дестинацију, која је, као приоритет, назначена не само код покрајинске него и код републичке Владе – нагласио је градоначелник Лабан.

Драган Божиновић је рекао да сви потенцијални корисници гаса који се налазе на овој, управо завршеној траси, у складу са новијом пословном политиком ЈКП „Суботицагас“, тренутно имају могућност да добију бесплатан прикључак.

– Новоизграђени гасовод није намењен само делу потрошача на траси Сенћански пут – ‘Викенд насеље’ на Палићу него и будућности у смислу да ће свака нова инвестиција у Бањи Палић практично имати – гас ‘на прагу’. То значи да инвеститор неће требати да чека на енергент због административне и грађанске процедуре – истакао је Божиновић

Према његовим речима, ЈКП „Суботицагас“ је, сходно свом пословном плану, одмах након започете иницијативе да се североисточна страна Палића планира као озбиљан туристички центар на месту „Викенд насеља“ самоиницијативно, пре неколико година, приступило припремама да своју изграђену гасну мрежу од преко 600 километара у Суботици обогати још једном деоницом која је, уз актуелне успутне прикључке, искључиво намењена будућности овог града, његовом развоју и напретку.

Са источне стране Палића гасовод је започет 2013. године изградњом краћих парцијалних деоница од 700 до 1000 метара, да би у овој години, изградњом трасе од 8 км, био заокружен укупном деоницом од преко 10 километара.

Извођачи радова по основу јавне набавке били су „Теракс“, из Суботице, и „Каблпројект”, из Новог Београда.

У Суботици гас користи више од 9.000 потрошача.