Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести из привреде

Потписан уговор о бушењу и опремању два бунара на Водозахвату II

26.07.2016.

У Медија-центру у Градској кући данас је, у присуству градоначелника Суботице Богдана Лабана, закључен Уговор о бушењу и опремању два бунара на централном градском комплексу водоснабдевања – Водозахват II. У име инвеститора, Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација” (ЈКП ВиК), уговор је потписала директорка овог предузећа Валерија Тот Годо, а у име конзорцијума извођача радова Зоран Павличић, директор фирме „ГЕО Инжењеринг БГП”, из Београда. Уговор је закључен у оквиру Пројекта за унапређење водних система града Суботице – фаза IV. Уговорена вредност радова је 329.593,19 евра.

10389_1.jpg

Градоначелник Лабан је, тим поводом, рекао да је за одржив развој града и његово свакодневно функционисање од изузетног значаја подршка изграђене и приступачне комуналне инфраструктуре свим њеним корисницима, као и да је једна од најзначајнијих техничких инфраструктура она која се односи на обезбеђивање водоснабдевања, одвођења и пречишћавања отпадних и атмосферских вода.

Из тих разлога, додао је, после изградње новог Постројења за пречишћавање отпадних вода града Суботице, Град и ЈКП „Водовод и канализација“ су, у мају 2012. године, уговорили зајам са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) у висини од 11 милиона евра, на период отплате од 12 година, чиме су, преко ЕБРД, обезбеђена и додатна средства, путем донација, у износу од 2,04 милиона евра.

Градоначелник је подсетио да је у оквиру реализације Пројекта за унапређење водних система града Суботице у досадашњим поступцима избора извођача радова путем јавног тендера обезбеђена уштеда од око два милиона евра и да су та средства, у договору са ЕБРД, усмерена на додатно поспешивање техничких и технолошких капацитета „Водовода“, па тиме и услуга према грађанима, као крајњим корисницима.

Ефекти тих уштеда, нагласио је, представљају могућност реализације инвестиција, претходно уговорених у мају, које се односе на замену дотрајалих сабирних цевовода и полагање оптичких каблова за савремено управљање системом на Водозахвату И, као и на бушење и опремање два бунара на централном градском комплексу водоснабдевања – Водозахват II.

– Вредност радова на бушењу и опремању два бунара на другом нашем централном Водозахвату који се данас уговарају износе 329.593,19 евра. Изабран је најповољнији извођач радова, конзорцијум којег представља фирма ‘ГЕО Инжењеринг БГП’, из Београда. Радови би требало да почну у октобру ове године и да се окончају у року од шест месеци. Реализација овог пројекта ће омогућити повећање капацитета водоснабдевања града за осам одсто у односу на досадашње, и представљаће значајну подршку у обезбеђивању довољних количина воде за, пре свега, Нови град, Мали и Велики Радановац и Палић – навео је Богдан Лабан.

Валерија Тот Годо је казала да ће се ускоро, након полагања неколико километара магистралних, колекторских, прикључних и секундарних мрежа, као и асфалтирањем Варешке и улице Стевана Филиповића, у сарадњи са извођачем радова, фирмом „Градитељ“ из Новог Сада, окончати прве две битне фазе овог пројекта, скоро пола године пре крајње предвиђеног рока: изградња Колектора II и VII и Централног магистралног водовода, као и Магистралног водовода у једној од најдужих улица града, Лошињској, и повез Источног и Западног крака магистралног водовода.

– У прилици сам да најавим да ћемо ускоро потписати и Уговор о изградњи и опремању друге Фабрике воде – Постројења за прераду сирове воде на Централном градском комплексу водоснабдевања. Са том и данашњом инвестицијом поред довољних количина воде уједначеног притиска, услова за развој и проширење секундарних мрежа, енергетске ефикасности и модернизације, обезбедићемо најзначајнији ефекат за здравље наших грађана: повезивање два централна градска изворишта воде и тиме 100 одсто квалитетну прерађену воду са много мањим од максимално дозвољених концентрација соли арсена, гвожђа и амонијака, у складу са свим домаћим и европским нормама и стандардима – подвукла је Валерија Тот Годо.

Она се захвалила досадашњем извођачу радова на квалитету и ефикасности, Граду и јавним предузећима и установама са којима је ЈКП „Водовод и канализација“ блиско сарађивало на досадашњој реализацији овог пројекта, а највише грађанима који су, како је рекла, стрпљиво и дисциплиновано поднели сва затварања и преусмеравања саобраћаја.

Зоран Павличић је изјавио да заједничко огромно искуство предузећа „ГЕО Инжињеринг БГП“, као носиоца конзорцијума, и фирми „ВИКУВ” Цеглед (Мађарска) и „Реал импекс“, са Палића (чланови конзорцијума), даје гаранцију да ће радове на бушењу, опремању и повезивању два бунара на Водозахвату II, на којима ће бити ангажовани, извести максимално професионално и у складу са правилима струке.