Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести из привреде

Пријем за покрајинског секретара за привреду и туризам

12.07.2016.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан и члан Градског већа задужен за област туризма, инвестиција и међународне сарадње, Небојша Дарабош, састали су се са потпредседником Владе АП Војводине и покрајинским секретаром за привреду и туризам, Иваном Ђоковићем, са којим су разговарали о правцима развоја Палића, као једне од најпознатијих туристичких дестинација у нашој земљи.

10331_1.jpg

Уз подсећање да је председник покрајинске Владе, Игор Мировић, у свом експозеу међу најважније стубове економског развоја, поред привреде и пољопривреде, поставио и туризам, Ђоковић је рекао да су у Стратегији развоја туризма Републике Србије, која је у нацрту и још није усвојена, међу четири кључне целине на територији Аутономне Покрајине Војводине за туристичку привреду препознати – Суботица са Палићем, Делиблатска пешчара и Вршачки регион, Горње подунавље и Нови Сад са Фрушком гором, Сремским Карловцима и Петроварадинском тврђавом.

Након усвајања Стратегије развоја туризма Републике Србије разрадићемо наш план развоја туризма у АП Војводини, казао је Ђоковић, и најавио да је потпуно извесно да ће, поред Новог Сада са Фрушком гором, Сремским Карловцима и Петроварадинском тврђавом, једна од најбитнијих тачака у том плану бити Суботица и Палић, не само због бројних потенцијала којима располажу већ и због чињенице шта су својевремено представљали.

Ђоковић је истакао да се средствима из буџета Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, која нису велика, не може инфраструктурно помоћи привреди, али да се може помоћи малим и средњим предузећима, занатству, креативном предузетништву и индустрији.

Градоначелник Лабан је рекао да је циљ новог руководства Града Суботице да се настави интензиван рад на привлачењу домаћих и страних инвестиција, да је међу приоритетима и отварање нових радних места и да је посебна пажња посвећена Палићу, као туристичкој дестинацији у коју ће се у наредном периоду улагати.

Уз средства са виших нивоа власти и средства Града, садржаји на Палићу, пре свега простор код термалних базена, у релативно кратком року могу се учинити много атрактивнијим него што су у овом тренутку, казао је Богдан Лабан, и подвукао да туристи и сви грађани који живе на територији града Суботице заслужују бољу, уређенију и садржајнију Бању Палић која је данас, после низа безуспешних покушаја и нереализованих пројеката и више од двадесет година јако лошег рада, прилично девастирана.

Наглашавајући да је квалитет воде у Палићком језеру побољшан градоначелник је навео да би у наредном периоду у туристичком сектору Палићког језера требало да се уреди и приобаље, изгради недостајућа пешачка и трим-стаза и постави расвета.

Градоначелник Лабан је рекао да је један од праваца развоја Палића и интензивирање напора у проналажењу будућих великих инвеститора који би нашли интерес да послују на овом простору кроз улагање у бањске и хотелске капацитете. Граду Суботици су, додао је, у оквиру финансијске сарадње СР Немачке са Републиком Србијом коју Влада Немачке спроводи путем КфW развојне банке, одобрена бесповратна средства у износу од 6,5 милиона евра за реализацију Пројекта заштите биодиверзитета језера Палић и Лудаш.

Небојша Дарабош је указао на неопходност успостављања добре сарадње између Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Града Суботице - ресора за туризам и инвестиције, како би тај секретаријат приликом планирања буџета за наредну годину имао увид и у планове Града Суботице, урађене у складу са његовом Стратегијом локалног одрживог развоја.

Дарабош је рекао да сматра да је у циљу што квалитетније туристичке промоције Суботице и Палића потребно остварити и бољу комуникацију са Туристичком организацијом Војводине, јер досадашња сарадња није била на одговарајућем нивоу.

Сусрету у Градској кући присуствовали су Слободан Војиновић и Иван Војнић Тунић, председник и секретар Регионалне привредне коморе (РПК) Суботица. Потпредседник покрајинске Владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, посетио је данас и РПК Суботица.