Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести из привреде

Нови рачунари за ефикасније издавање грађевинских дозвола

17.07.2016.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, данас је, на свечаности у Клубу посланика, уручила 102 рачунара локалним самоуправама и другим органима који ће омогућити да инвеститори у још краћем року долазе до електронске грађевинске дозволе. У име Града Суботице рачунар је преузела Наташа Алексић, члан Градског већа.

10347_1.jpg

Наш циљ је да се у Србији ради и гради и да Србија буде међу првих 30 земаља на свету на листи Светске банке, поручила је Зорана Михајловић обраћајући се представницима градова и општина којима су уручени нови рачунари, и најавила да нам после успешно спроведене реформе грађевинских дозвола предстоји реформа катастра, као једна од најважнијих реформи и за грађане и за инвеститоре.

Грађевинске дозволе, напоменула је, сада се могу добити са много мање папира и у веома кратком року, при чему се у просеку дозвола за градњу добија за свега осам дана.

Она је подсетила на то да је пре две године, кад је започета реформа издавања грађевинских дозвола и припрема новог закона о планирању и изградњи, Светска банка израчунала да се на дозволу чекало девет месеци, а било је случајева да инвеститор чека и по две, три или четири године.

Данас сваки инвеститор зна да ће у року од највише 30 дана добити одговор кад поднесе захтев, а у неким општинама дозвола се добија за осам радних дана, истакла је потпредседница Владе, и додала да је Србија највише захваљујући грађевинским дозволама прошле године на Дуинг бизнис листи Светске банке напредовала за 32 места.

Михајловић је прецизирала да је Републички геодетски завод, у сарадњи са Светском банком, издвојио 85.000 евра за куповину 102 рачунара како би локалне самоуправе свој посао радиле још квалитетније и брже.

У наредном периоду, нагласила је, један од приоритета у биће реформа катастра јер желимо да грађанима омогућимо да електронски подносе и своје захтеве Републичком геодетском заводу и тиме смањимо редове, корупцију и време чекања.

Поред рачунара, Михајловић је данас уручила и специјална признања градовима Сомбору, Ваљеву, Крушевцу, Вршцу и Смедерево, као и општинама Бечеј, Свилајнац, Велико Градиште, Рума, и Апатин, које су највише допринеле ефикасној примени е-дозвола, јер су имале највиши проценат решених захтева инвеститора.