Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворена 20. Летња академија Удружења просветних радника Мађара северне Бачке

08.08.2016.

У организацији Удружења просветних радника Мађара северне Бачке у Суботици је почела са радом 20. Летња академија, са учешћем око 300 васпитача, учитеља, наставника и професора којима ће у оквиру петодневног акредитованог усавршавања на мађарском језику предавања одржати 38 стручњака из наше земље и Мађарске. Отварању Летње академије у Великој већници Градске куће присуствовали су и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине–националне заједнице, Михаљ Њилаш, и заменик градоначелника града Суботице Тимеа Хорват.

 10412_1.jpg

У свом поздравном говору, покрајински секретар је нагласио да за њега представља посебну радост то што ће се тема овогодишње Летње академије - „Унапређивање комуникације у образовању” - темељно обрађивати, јер је ова проблематика, како је навео, у нашем окружењу нарочито актуелна и значајна и безмало се на сваком кораку долази у ситуацију да се решење налази у одговарајућем познавању језика и у способности комуникације.

– Развијање комуникационих способности данас више не представља просто само један од многобројних педагошких задатака. То одређује вредност и валидност свих других компетенција. Ваљано познавање и неговање матерњег језика и очување обичаја код деце која долазе из билингвалне средине јесте прави изазов и важан задатак наших просветних радника – казао је Њилаш.

Ми, додао је, који се бавимо политиком образовања имамо задатак да нашим просветним радницима створимо услове за квалитетан и ефикасан рад.

– Управо је то разлог што подстичемо стручно усавршавање наставног особља, што покушавамо да за школе обезбедимо потребну опрему, при чему се истовремено трудимо да осавременимо и побољшамо наставне планове и уџбенике и да и на тај начин олакшамо рад просветним радницима – рекао је Михаљ Њилаш.

10412_2.jpg
Михаљ Њилаш и Тимеа Хорват

Уз констатацију да је позив педагога изузетно леп – учити и васпитати децу, пренети своје знање и бити и остати пример који ће деца следити – и да је веома племенит задатак усмерити децу на пут живота који је често пун потешкоћа, али и радости и лепоте – пратећи их љубављу, Тимеа Хорват је, обраћајући се присутнима у Великој већници Градске куће, рекла да је данас већ низ научних испитивања доказао да комуникација умногоме доприноси успешности педагошког рада.

– Познато је да савлађивање комуникацијских вештина на што вишем нивоу помаже у продубљивању садржајне везе са студентима, децом, наставницима, васпитачима и другим сарадницима, што оставља трајне трагове. И мада ти трагови понекад избледе, ипак у неком облику остају вечно утиснути. Ова веза се не може ничим заменити – истакла је, између осталог, Тимеа Хорват.

Председница Удружења просветних радника Мађара северне Бачке, Ибоља Де Негри, казала је да ће се током петодневног стручног скупа радити у девет секција, од васпитача до средњих школа, да ће се обрађивати више тема и да ће се предавања и рад по секцијама одржавати у просторијама Техничке школе „Иван Сарић”, као и у Великој сали Нове општине.

Одржавање летње академије у Суботици подржало је и Министарство за људске ресурсе Мађарске.