Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана централна свечаност „Дужијанце 2016”

14.08.2016.

На суботичком Тргу слободе одржана је централна свечаност „Дужијанце 2016”, традиционалне манифестације која се по 106. пут организује поводом завршетка жетве и захвалности Богу на плодовима земље, а нарочито на роду пшенице. Овогодишњи бандаш и бандашица, Нинослав Радак, из Суботице, и Наташа Војнић Тунић, из Старог Жедника, предали су градоначелнику Суботице Богдану Лабану венац од новог жита и хлеб од овогодишњег рода пшенице.

10421_1.jpg

Након што је преузео хлеб, показујући га на све четири стране света, градоначелник Лабан је подсетио да је „Дужијанца”, као светковина завршетка жетве која се у Суботици слави више од 100 година, изворни обичај који се вековима неговао и чувао у салашарским породицама народа са ових простора.

То је, казао је, вера у рад, вера у Бога, живи етнолошки музеј, културолошки феномен, празник који превазилази оквире националне и верске припадности

Ова манифестација негује и побуђује у нама најбоље особине, а то су марљивост, истрајност и тежња ка заједништву, рекао је градоначелник и додао да „Дужијанца” својим значајем и величином одавно превазилази локални карактер.

– ’Дужијанца’ симболично садржи најзначајније особине житеља Суботице, али и целе Војводине. Зато је данашњи дан празник заједништва, рада и смерности и он осликава сву лепоту и разноликост овог дела наше земље – истакао је градоначелник Лабан.

10421_2.jpg

Уз констатацију да нема много манифестација које се могу похвалити да трају цео један век и да „Дужијанца” толико траје, између осталог, и зато што садржи трајне вредности, он је рекао да „Дужијанца“ у себи носи и симболику среће, јединства и љубави.

– Ценимо и поштујемо сваку националну заједницу која држи до себе, чува и негује своје обичаје, своју културу и не губи идентитет. Обавеза свих нас из локалне самоуправе је да вам у томе помажемо и да једни другима служимо за пример, да једни другима покажемо снагу и веру да заједнички рад и труд увек доприносе заједници и доносе резултате. Исто тако, ’Дужијанца’ треба да сачува своје истинске и исконске вредности – нагласио је Богдан Лабан.
На крају свог обраћања, градоначелник Лабан је похвалио добру организацију „Дужијанце 2016“ и изразио задовољство због учешћа великог броја младих у свим њеним манифестацијама, укључујући и традиционално такмичење рисара. То нас уверава, подвукао је, да ће „Дужијанца“ још јако дуго бити једна од најзначајнијих манифестација у нашем граду.

10421_3.jpg

Програм свечаног дела „Дужијанце” почео је јутрос, испраћајем и благословом бандаша и бандашице у цркви Светог Рока, а настављен је свечаним еухаристијским слављем у катедрали Свете Терезије Авилске. Свечану мису захвалницу, с духовног аспекта свакако најважнији део прославе „Дужијанце”, предводио је ће пожешки бискуп, монс. др Антун Шкворчевић, из Хрватске.

Најатрактивнији део уследио је у свечаној поворци, где су од катедрале Свете Терезије Авилске до Трга слободе Суботичани и бројни гости, по обичају, могли да виде: барјактара на коњу са заставом „Дужијанце”, коњанике у свечаној граничарској ношњи, велику круну и клас жита, мале „краљице” са карактеристичним песмама, рисаре и рисаруше у народним ношњама и са радним прибором, свечане запреге, аптике, фијакере и каруце окићене житом, дефиле културно-уметничких друштава из Суботице и околине, Војводине, Хрватске и Аустрије, а за њима десетак парова бандаша и бандашица из околних места у којима је протеклих недеља, у оквиру обележавања „Дужијанце”, већ одржана слична свечаност.

10421_4.jpg

Централни део програма „Дужијанце 2016” настављен је после подне, у 18 часова, када су бандаш и бандашица у друштву гостију и високих званица посетили гроб Блашка Рајића, на Керском гробљу у Суботици.

Централна манифестација „Дужијанца 2016” завршена је традиционалним Бандашициним колом на Тргу слободе, које је почело у 20 часова.
Организатор манифестације „Дужијанца 2016“ је Удружење буњевачких Хрвата „Дужијанца“.
 
10421_5.jpg