Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Буњевци обележили „Дан Дужијанце”

15.08.2016.

У организацији Националног савета буњевачке националне мањине, вечерас је, у Великој већници Градске куће, одржана свечана академија поводом „Дана Дужијанце“, једног од четири национална празника буњевачке националне мањине. Након интонирања химне Србије „Боже правде” и буњевачке свечане песме „Подвикује буњевачка вила”, овогодишњи бандаш и бандашица, Томислав Орчић и Естера Ушумовић, круну од жита и хлеб од новог брашна предали су Сузани Кујунџић Остојић, председници Националног савета буњевачке националне мањине у Србији.

10431_1.jpg

Наш национални празник, наш старински обичај са салаша претворен у црквену светковину пре сто година, у генима је записан сваком Буњевцу, рекла је, обраћајући се присутнима на свечаној академији, Сузана Кујунџић Остојић, и додала да је хлеб од новог жита симбол још једне родне године и постојања Буњеваца на овим просторима, коме се ове јесени навршава 330 година.

Изасланик председника Републике Србије, Недељко Тењовић, пренео је честитке председника Томислава Николића упућене Буњевцима, са жељом да, како је навео, ова заједница и убудуће, као и до сада, даје пуни допринос очувању својих специфичности, као и укупном развоју Србије.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан рекао је, између осталог, да су Буњевци пример да један народ, пролазећи и кроз тешка историјска искушења и суочавајући се са бројним оспоравањима која су, без икакве сумње, остављала и ожиљке, може да – ако остане јединствен – сачува свој језик, културу и обичаје, да очува своју аутохтоност.

– Поштујем и ценим сваку националну заједницу која држи до своје традиције и идентитета, међу њима и Буњевце, који су успели да се очувају у не баш једноставним историјским и друштвеним условима. Током обављања своје функције трудићу се да буду уважени и вредновани, а све у циљу да могу да раде и напредују, са жељом да се одрже и у наредних, барем, 330 година – нагласио је градоначелник Лабан.

10431_2.jpg

Професор Мирослав Штаткић је казао да су Буњевци, упркос свему што су проживели и преживели – ту, самосвесни, усправни и своји.

- Једнако као што очување српског националног и културног идентитета Војводина издваја као примарно стратешко опредељење, нова покрајинска Влада ће подржавати и очување и развој идентитета свих других националних заједница које у њој живе. То, разуме се, важи и за Буњевце који су, не само истрајношћу већ и великим доприносом развоју овог простора на свим пољима, као и никада поколебаном лојалношћу својој држави Србији, то и заслужили – истакао је Мирослав Штаткић.

На крају свечане академије, Сузана Кујунџић Остојић предала је Недељку Тењовићу круну од новог жита, Мирославу Штаткићу венац од новог жита, а Богдану Лабану хлеб од новог брашна.

Обележавање „Дана Дужијанце” почело је свечаном поворком која је кренула испред „Буњевачке матице” да би, после шетње суботичким корзоом, стигла до трга, где је одиграно „Велико буњевачко коло”.

10431_3.jpg

Председница Буњевачког националног савета Сузана Кујунџић Остојић је, како налаже традиција, положила венац испред бисте Блашка Рајића који је својим деловањем као свештеник, књижевник, родољуб и патриота, оставио дубок траг у животу Буњеваца.

Национална празник буњевачке националне мањине „Дан Дужијанце” обележава се на Велику Госпојину, 15. августа.