Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Штефанек обећао и европско злато

19.08.2016.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан приредио је данас, у Градској кући, пријем за Давора Штефанека, српског репрезентативца у рвању који је на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру освојио златну медаљу у категорији до 66 килограма грчко-римским стилом, и његовог тренера Сретена Дамњановића.

10444_1.jpg

Обраћајући се медијима, након пријема у кабинету градоначелника, Богдан Лабан је истакао да се Суботица и Србија поносе Давором Штефанеком.

– Ово је срећан дан за Суботицу. Пре свега, велика и искрена захвалност нашем шампиону Давору који је усрећио град Суботицу и државу Србију. Од сада ће 16. август 2016. године златним словима бити уписан у историју суботичког и српског спорта. Наш Рвачки клуб 'Спартак' је већ давао освајаче олимпијских медаља – златног Момира Петковића из Монтреала 1976. године и сребрног Рефика Мемишевића 1984. из Лос Анђелеса – а ово је треће олимпијско одличје на које смо изузетно поносни – рекао је градоначелник Лабан.

Он је казао да Град Суботица у суботу, 20. августа 2016. године, у 20 часова, испред свечаног улаза у Градску кућу, организује свечани дочек за олимпијског шампиона Давора Штефанека, и позвао Суботичане да покажемо нашем златном рвачу колико смо поносни на његов успех.

Спремна је, додао је, и табла са Штефанековим именом и презименом која ће се на Олимпијској чесми поставити на прослави Дана града Суботице, 1. септембра, што је, како је навео, Давор одавно прижељкивао и за шта се успешно изборио.

Штефанек је изразио захвалност на искреној добродошлици, али је изнео речи хвале и према Граду Суботици, Републици Србији, Рвачком савезу, Олимпијском комитету, селектору, тренерима...

– Не волим пуно да причам. И када сам ушао у финале рекао сам: ‘Ја не причам, ја радим на струњачи'. То ме је научио мој тренер Сретен Дамњановић. Драго ми је да сам се вратио у Суботицу, у нашу рвачку салу у којој, како каже Срета, живе духови хиљаде рвача. Ко зна, да сам остао у зрењанинском Пролетеру, можда не бих стигао до злата. Хвала свима који су веровали у мене, рекао сам да ћу да резултатима оправдам све што се улаже у мене, а надам се да сам са светском и олимпијском титулом то и оправдао – нагласио је Штефанек.

10444_2.jpg

Уз констатацију да је током своје рвачке каријере постигао оно што нико није, а то је да је освојио злато на Првенству света у Ташкенту (Узбекистан) и на Олимпијским играма у Рију, Штефанек је признао да му је на победничком постољу на Олимпијади у Рио де Жанеиру ипак нешто недостајало.

– Намеравао сам да се после Олимпијаде у Рију опростим од репрезентације, наравно, не и од рвања. Најтрофејнији сам рвач, имам велике медаље, али недостаје ми још једна - европска титула. Два пута сам био близу, заузимао друго место. Следеће године је Првенство Европе у нашој земљи, тако да од јануара крећем са припремама. Даћу све од себе и донећу и европско злато – обећао је Штефанек, и навео да има још један циљ, а то је да се титула првака Србије врати у Суботицу.

Легендарни тренер Сретен Дамњановић је рекао да РК „Спартак“ има изузетне резултате и да му је драго што га је Штефанек превазишао освајањем титуле олимпијског шампиона.

– У нашој сали заиста живи 1.000 духова. То ми је једном приликом рекао мој пријатељ, иначе наш велики ватерполиста Зоран Јанковић. Дошао је једном код нас, ушао у салу, и казао ми да није ни чудо што имамо толико резултата, када тамо живи толико рвачких духова. То сам запамтио и то сам преносио на генерације које су освајале медаље. Штефанек ми је увек говорио да му је циљ још само мене да пређе и стварно је успео у томе. У свему ме је наследио, још само да ме наследи као тренер и онда ће ми испунити све жеље. Он је једини мој такмичар који је остао веран Суботици, Србији и све што осваја – осваја за Суботицу и Србију – подвукао је Дамјановић.

Давор Штефанек је градоначелнику Богдану Лабану поклонио мајицу са ознакама Олимпијских игара, док је Сретен Дамњановић градоначелнику Лабану и члану Градског већа задуженом за спорт и омладину, Немањи Симовићу, предао поклоне од рвача Момира Петковића.

10444_3.jpg