Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Богат програм за Дан града

22.08.2016.

– Овогодишњи програм прославе Дана града Суботице биће богат и разноврстан. У четвртак, 1. септембра, на централном градском тргу, наступиће Будимпештанско оперетско позориште, као и Пели Барна, рок певач и кантаутор из Будимпеште, који ће одржати концерт акустичне гитаре. За љубитеље класичне музике концерт ће, исто вече, захваљујући првенствено нашем суграђанину, професору виолине Милошу Николићу, одржати Војвођански камерни оркестар. У петак, 2. септембра, суботичкој публици ће се представити  група ‘Перпетуум мобиле’ и ‘Лексингтон’ бенд – најавио је, на прес-конференцији у Медија-центру Градске куће, градоначелник Суботице Богдан Лабан.

10451_1.jpg

Програми ће се одржавати од 26. августа до 4. септембра и бесплатни су за све посетиоце, рекао је градоначелник, и навео да је за обележавање Дана града ове године у буџету планирано 2,4 милиона динара. То је, казао је, било довољно, с обзиром на то да се водило рачуна о томе да се, где год је то било могуће, направи одређена уштеда, и да су неки од учесника у програму, попут Војвођанског камерног оркестра, Граду Суботици донирали свој концерт.

– Намера нам је била да ангажовањем ових извођача на прави начин задовољимо укус свих Суботичана. Обележавање Дана града организовано је тако да нашим суграђанима омогућимо присуство на концертима, па ће, као и претходних година, за све суграђане који живе у приградским насељима 1. и 2. септембра, увече, бити обезбеђен бесплатан превоз до града, као и њихов повратак – истакао је Богдан Лабан.

На малој бини у центру града, 1. септембра, од 12 до 13 часова, Дом културе Грачаница ће одржати позоришну представу „Школско звонце“, нагласио је градоначелник Лабан и додао да ће он, 2. септембра, у 11 часова, у Општој болници Суботица, посетити бебе рођене на Дан града и њиховим мајкама уручити пригодне поклоне.

У суботу, 3. септембра, казао је, у Парку Рајхла Ференца, од 21 до 23 часа, наступиће млади суботички бендови, а од 23 часа, у Улици Матије Корвина, биће организован Оранж парти.

Председник Скупштине града Тивадар Бунфорд је подсетио да се Дан града Суботице обележава сваке године, 1. септембра, у знак сећања на 1779. годину, када је Суботица добила статус Слободног краљевског града од царице Марије Терезије.

– На Дан града, поводом сећања на овај свечани догађај од пре 237 година, срдачно очекујемо госте из земље и иностранства, као и наше драге суграђане.  Централна прослава Дана града почиње 1. септембра, у 9:30 часова, испред свечаног улаза Градске куће. Након подизања градске заставе, у 10 часова, у Великој већници Градске куће одржаће се свечана седница Скупштине града Суботице, на коју су, између осталог, позвани председници Покрајинске владе и Скупштине АП Војводине, Игор Мировић и Иштван Пастор, градски политичари, одборници Скупштине града, републички и покрајински посланици, као и делегације наших партнерских градова, конзулата Мађарске и Републике Хрватске и представници националних већа – навео је Бунфорд.

Према његовим речима, свечану Седницу Скупштине града, на којој ће се уручити диплома и плакета звања „Почасни грађанин“ и диплома и плакета признања „Про урбе“, својим наступом улепшаће оперски певач из Београда, Оливер Њего, и Јудита Барачкаи, оперска солисткиња из Мађарске, чији је наступ поклон братског града Сегедина.

У име Војвођанског камерног оркестра Милош Николић је рекао да ће тај оркестар за Дан града Суботице наступити у нешто ширем саставу, односно да ће уместо 25 музичара, колико, иначе, броји,  Војвођански камерни оркестар на Тргу слободе у Суботици наступити са чак 40 врхунских музичара.

– Програм смо тако и кориговали да буде за широке масе, наравно, пошто сада не свирамо у сали. На репертоару ће бити популарна класична музика, као и музика из филмова у посебном аранжману који се у Суботици није изводио. Ми смо овај концерт, који кошта 1,5 милиона динара, поклонили Граду и грађанима Суботице – подвукао је Милош Николић.

Члан Радне групе за обележавање Дана града Суботице, Бранислав Јока, казао је да ће се у оквиру прославе Дана града одржати и седми по реду сајам „Укуси традиције“, на којем ће учествовати више од 40 произвођача домаће хране, вина и ракије, рукотворина, производа старих заната и сувенира.

Члан Градског већа задужен за спорт и омладину, Немања Симовић, навео је да ће се у оквиру обележавања Дана града по 23. пут одржати Меморијални фудбалски турнир „Стеван Ћеле Вилотић“, на коме ће наступити шест репрезентација, и  да ће се, у периоду од 1. до 5. септембра, на Олимпијској чесми у Суботици поставити две нове табле са именима Давора Штефанека и Николе Калинића, освајача златне и сребрне медаље не тек минулим Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

Он је напоменуо да ће се прослави Дана града Суботице придружити образовне и културне институције и да ће се, на малој бини у центру града, први пут представити најталентованији и најбољи ученици суботичких основних и средњих школа који су на разним такмичењима постигли запажене резултате.

10451_2.jpg

Дан града Суботице 2016.