Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележена 72. годишњица формирања Суботичког партизанског одреда

23.08.2016.

У знак сећања на први Суботички партизански одред, формиран 23. августа 1944. године, данас су, на спомен-обележје код некадашње партизанске базе „Алказар”, у Скендерову, положени венци. У име грађана Суботице, локалне самоуправе и Градског одбора СУБНОР-а, венац су положили члан Градског већа Илија Ђукановић и заменик председника ГО СУБНОР-а Суботица Војислав Раичевић.

10452_1.jpg

Наредбом штаба Бачко-барањске оперативне зоне, 23. августа 1944. године, формиран је и Суботички партизански одред са задатком да води операције у Суботици и околини. Из састава сремских или Бачко-барањског одреда извучено је једанаест искуснијих бораца – Бачвана, а за команданта постављен Суботичанин Јован Микић, који је добио партизанско име Спартак.

Борци Суботичког партизанског одреда кренули су за Суботицу из база у бачкопаланачком атару. Пут од  базе „Москва“ до Суботице, у дужини од око 120 километара, борци су превалили за пет ноћи, од 31. августа до 5. септембра.

За нешто више од месец дана Суботички партизански одред, чији се штаб налазио у бази „Алказар“, на салашу Лајче Јарамазовића у Скендерову, извео је двадесетак оружаних акција.

10452_2.jpg

Првом диверзијом, извршеном 10. септембра 1944. године, минирана су постројења електричне централе. Град је 12 дана био без осветљења, а већина фабрика није могла да ради.

Уз подсећање да је Таванкут ослобођен 9. октобра 1944. године, а дан касније и Суботица, председник Месног удружења СУБНОР-а Таванкут Перо Шегина је, обраћајући се присутнима на комеморативном скупу, рекао да је ослобођењем Суботице партизански одред часно и у потпуности извршио свој задатак и да је, по доласку VIII војвођанске бригаде, увећан са неколико стотина добровољаца, ушао у њен састав.

- После ослобођења Суботице стигла је VIII војвођанска ударна бригада којој је приступило, и са којом су се борили до ослобођења наше земље, 300 младића из Таванкута. Најтежу битку водили су на Батини и у тим борбама погинуло је 76 Таванкућана, којима дугујемо поштовање и захвалност. Они су платили животима ово наше богатство вишенационалности које имамо у Суботици, нашем граду мира, слоге, толеранције и разумевања - нагласио је Шегина.

10452_3.jpg

На спомен-обележје код базе „Алказар” венце су положиле и делегације Месног удружења СУБНОР-а Таванкут и Месне заједнице „Таванкут”.