Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Почео 15. Интеретно фестивал

23.08.2016.

Вечерас је, на Тргу републике, свечано отворен 15. Интеретно фестивал. Отварању ове традиционалне међународне манифестације фолклорног стваралаштва претходила је свечана поворка у којој су присутнима, у фестивалском граду Етнополису, представљени учесници Фестивала – музичке, плесне и фолклорне групе из седам земаља – Аргентине, Костарике, Северног Кипра, Мађарске, Русије, Уругваја и Србије.

10453_1.jpg

Поздрављајући учеснике и организаторе Интеретно фестивала, као и бројну публику из града и околних места, Мирослава Бабић, члан Градског већа града Суботице задужена за област културе, рекла је да ће Етнополис, град у граду, место спајања модерног и традиционалног, и ове године представити стваралаштво врхунских мајстора старих заната, рукотвораца помало заборављених производа у којима се осликава историја народа са ових простора.

Верујем, истакла је, да ће се учесници Интеретно фестивала током фестивалских дана међусобно упознати, разменити искуства и склопити нова пријатељства, да ће бити у прилици да се упознају са специфичностима мултиетничке Суботице, града који је не само у овом региону, већ и широм Европе и света, препознатљив по гостопримству, опредељењу за заједништво, толеранцији и неговању богатства различитости.

– У нади да ће се у нашој средини осећати пријатно, да ће након завршетка Интеретно фестивала из нашег града у државе из којих долазе са собом понети позитивне поруке и да ћемо се поново видети и на следећој – шеснаестој по реду смотри култура света – у име локалне самоуправе и свих грађана Суботице уваженим гостима желим срдачну добродошлицу и угодан боравак у нашем граду – казала је Мирослава Бабић.

10453_2.jpg
Мирослава Бабић

Уз изражавање задовољства што је Мађарски културни центар „Непкер” и ове године предузео све да, како је навела, организује што квалитетнији и садржајнији Интеретно фестивал, она је подсетила да су  народни обичаји спољашњи израз нашег националног бића по коме смо препознатљиви међу другим народима и да би због тога требало да их чувамо и негујемо, као своју националну посебност.

– Фолклор је веома битан део националног идентитета и зато верујем да ће се већ на наредном Интеретно фестивалу Суботичанима представити и неке од најрепрезентативнијих фолклорних група из наше земље – нагласила је Мирослава Бабић.

Марта Такач, председница Мађарског културног центра „Непкер”, пожелела је свима добродошлицу са жељом да овогодишњи, 15. Интеретно фестивал буде посебан и незабораван, и за посетиоце, и за учеснике Фестивала.

10453_3.jpg
Драган Ђорђевић

Драган Ђорђевић, председник Националне секције ЦИОФФ-а (Међународна организација фолклорних фестивала) Србија је, отварајући овај фестивал култура света, подвукао да организатор Фестивала МКЦ „Непкер“ предузима све да се Интеретно фестивалом поноси не само Суботица него и цела Међународна организација фолклорних фестивала.

Поред богатог културног програма, представљања народних рукотворина и изложбеног сајма, за посетиоце Интеретно фестивала биће приређене и друге пратеће манифестације – Гастро село, Улица вина, Фестивалски клуб и играоница „Златна капија“, у оквиру које ће се за наше млађе суграђане организовати едукативне радионице о старим занатима.

Организатори Интеретно фестивала су Мађарски културни центар „Непкер“ и град Суботица.