Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Завршен 15. Интеретно фестивал

26.08.2016.

Свечаним дефилеом учесника, од Хале спортова до града Етнополиса на Тргу републике, завршном церемонијом, у оквиру које су пред суботичком публиком још једном наступиле фолклорне, музичке и плесне групе из Костарике, Аргентине, Уругваја, Северног Кипра, Мађарске, Русије и Србије, и вишеминутним ватрометом, спуштена је завеса на 15. Интеретно фестивал који се у нашем граду одржавао од 22. до 26. августа.

10460_1.jpg

Суботица је ове недеље била место сусретања и прожимања различитих традиција, култура и обичаја, место дружења младих људи из целог света, рекао је, обраћајући се присутнима на церемонији свечаног затварања Интеретно фестивала, председник Скупштине града Суботице Тивадар Бунфорд.

Суботица је, додао је, била и место у коме су у Етнополису, фестивалском граду постављеном на трговима испред Градске куће –  где се преплићу старо и ново, традиционално и модерно – врхунски мајстори старих заната представили народне рукотворине, део културне баштине нашег града и овог поднебља.
– Драго ми је што је наш град ових дана био у знаку раскошних ношњи, музике, песме, игре и младости, што су учесници ове традиционалне међународне манифестације фолклорног стваралаштва били у прилици да се сусретну и склопе нова пријатељства, упознајући се са специфичностима мултиетничке Суботице – града у коме се различитост доживљава као предност и где се то богатство различитости чува и негује – истакао је Тивадар Бунфорд.

10460_2.jpg

Уз констатацију да је Суботица не само у региону, већ и широм Европе и света, препознатљива по свом гостопримству, заједништву, међусобном уважавању и толеранцији, он је изразио задовољство што је Интеретно фестивал представљен и ван нашег града, што су део фестивалске атмосфере осетили и грађани Кишкунхалаша и Сенте, у оквиру Интеретно дана на којима су наступили фолклорни ансамбли.

– Поштовани учесници Интеретно фестивала, верујем да сте се испод торња Градске куће, симбола Суботице, осећали радосно и угодно, као и да ћете понети најлепше успомене на ово дружење. У нади да ћемо се видети и следеће године, на 16. смотри култура света, у име локалне самоуправе и своје име желим вам срећан пут и свако добро – нагласио је Тивадар Бунфорд.

Организатори Интеретно фестивала били су Мађарски културни центар „Непкер“ и град Суботица.

10460_3.jpg