Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести

Амбасадор САД Кајл Скот посетио Суботицу

27.07.2016.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан и члан Градског већа задужен за област туризма, инвестиција и међународне сарадње, Небојша Дарабош, састали су се данас, у Градској кући, са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Београду, Кајлом Скотом, са којим су разговарали о привредним и културним потенцијалима нашег града, мигрантској кризи, социјалној ситуацији у региону и могућностима проширивања привредне сарадње.

10466_1.jpg

Посета амбасадора САД Кајла Скота од изузетног је значаја и за наш град, и за мене лично, рекао је, обраћајући се новинарима после састанка, градоначелник Лабан, и додао да му је драго што су прва посета амбасадора Скота Суботици и данашњи сусрет уприличени на, како је рекао, почетку њихових мандата.

– Током састанка, који је протекао у срдачној и пријатељској атмосфери, разговарали смо о привредним и културним потенцијалима нашег града, односима у локалној заједници и свему ономе чиме Суботица може да се похвали, поготово добрим и складним међунационалним односима у нашој мултиетничкој средини. У наредном периоду заједнички ћемо радити на привлачењу нових инвестиција и отварању нових радних места – истакао је Богдан Лабан.

Уз подсећање да је америчка компанија „Аметек“, која се бави производњом микромотора, присутна у Суботици од јуна 2015. године и да тренутно запошљава око 120 радника, амбасадор Скот је казао да постоји могућност да се та сарадња у будућности прошири.

– Говорили смо и о социјалној ситуацији у овом региону, као и о мигрантској кризи и њеном утицају на град Суботицу. Мислим да је важно да знате да сви цене улогу коју Србија има током мигрантске кризе и њен хумани однос према мигрантима. Народ Србије је показао искрене хришћанске врлине које сам и ја као дете научио, а које намећу да јадном, сиромашном човеку коме треба помоћ пружите руку, уместо да му окренете леђа. Да отворите срце, а не да затварате очи. Народ Србије је то показао овим људима. Знам да је то тешко и за град Суботицу, али то истовремено показује најбољу страну српског народа – гостопримство, какво је и мени данас пружио градоначелник Суботице – нагласио је Кајл Скот.

Амбасадор Скот је најавио да ће, после састанка у Градској кући, обићи „Амерички кутак“ у Градској библиотеци, а да ће сутра, заједно са амбасадором САД у Будимпешти, обићи мигранте у импровизованом кампу на Граничном прелазу Хоргош.


10466_2.jpg