Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести

Отворен 23. Фестивал европског филма Палић

16.07.2016.

Пројекцијом остварења „Пожар на мору“ Ђанфранка Росија, награђеног Златним медведом за најбољи филм на Берлинском филмском фестивалу, вечерас је у Конгресној сали Велике терасе на Палићу почео 23. Фестивал европског филма Палић. Фестивал су званично отворили овогодишњи добитници награде „Александар Лифка“ за изузетан допринос европској кинематографији, редитељи Улрих Зајдл (Аустрија) и Слободан Шијан (Србија), којима су директор Фестивала Радослав Зеленовић и председница Савета фестивала Мира Бањац уручили престижне награде.

10346_1.jpg

Улрих Зајдл је, отварајући 23. Фестивал европског филма Палић, рекао да је лепо бити у друштву Менцла, Ангелопулоса, Кустурице који су претходно добили ову награду, а да је она и потврда његовог рада.

Моји филмови не подилазе, они преиспитују и изазивају немир, казао је Зајдл и истакао да не треба правити уметничке компромисе нити се поводити популизмом.

– Иако филм не мења свет морате га радити с уверењем да може да помера ствари. Идеја је важна. Европски филм ће спасити тврдоглавост и храброст – нагласио је Улрих Зајдл.

10346_2.jpg
Радослав Зеленовић и Улрих Зајдл

Упућујући апел младим ствараоцима, рекао је да не праве уступке публици и имају поверења у себе, да у свету квота које су сада пресудне за прављење филмова само идеја може да спаси и њих и филм и да рачунају и на губитке, али да не одустају.

Редитељ култних филмова („Давитељ против давитеља“, „Ко то тамо пева“, „Маратонци трче почасни круг“) Слободан Шијан је казао да ову награду значајном чине редитељи који су је добили, а лепом што ће бити међу њима.

10346_3.jpg
Слободан Шијан и Мира Бањац

– Себе сматрам редитељем комедија. Хоће ли додељивање овог признања мени значити да ће бити више смеха у европском филму – рекао је Шијан.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан је, обраћајући се присутнима, истакао да без обзира на разне потешкоће и недостатак финансијских средстава не желимо да осиромашимо дух и жељу да Фестивал учинимо бољим, и да се Град потрудио да и ове године обезбеди адекватне услове за презентацију европских филмских вредности.

Градоначелник је подсетио да Фестивал од 2003. године постаје смотра европског филма, и навео да Фестивал од тада бележи стални успон, да је у последњих неколико година постао најзначајније одредиште филмских ствараоца у региону и да је званично промовисан и на најзначајнијим европским филмским фестивалима.

10346_4.jpg
Градоначелник Богдан Лабан

– За нас, Суботичане, овај фестивал је посебно значајан не само због чињенице да је утемељио европске културне вредности него и због тога што су филмски сусрети нешто са чиме се одрастало, забављало и нешто што се с нестрпљењем очекивало сваког лета – рекао је Богдан Лабан.

Фестивал европског филма Палић, који је настао и опстао у тешким временима, једна је од најзначајнијих филмских манифестација у Србији и врло је значајна тачка на мапи европских филмских фестивала, нагласио је градоначелник Лабан, и поручио да, без обзира не све потешкоће, нећемо дозволити да са те мапе нестане.

Присутнима се обратио и заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Небојша Кузмановић. Он је истакао значај и реноме Фестивала и најавио да ће Влада АП Војводине, која је препознала значај ове манифестације, подржати Фестивал европског филма Палић.

До 22. јула, до када Фестивал траје, публика ће бити у прилици да погледа 103 филма у 13 програмских целина.

Главни такмичарски програм обухвата 14 филмова, од тога два ван конкуренције, а награде „Златни торањ“ за најбољи филм фестивала и „Палићки торањ“ за најбољу режију доделиће жири у саставу: редитељка Јешим Устаоглу (Турска), продуцент Рина Силдос (Естонија), глумица Аисте Диржиуте (Литванија), редитељка Михаела Кезеле (Немачка) и редитељ Стефан Арсенијевић (Србија).