Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Свечано обележен Дан града

01.09.2016.

Подизањем градске заставе и свечаном седницом Скупштине града, на којој су уручене дипломе и плакете звања Почасни грађанин и признања „Про урбе“, обележен је Дан града Суботице, 1. септембар. Свечаности одржаној у Великој већници Градске куће присуствовали су представници генералних конзулата у Суботици, државних и покрајинских органа, националних савета националних заједница, братских и партнерских градова, верских заједница и културних институција, као и одборници Скупштине града.

10476_1.jpg

Градоначелник Суботице Богдан Лабан је, у свом обраћању, суграђанима честитао Дан града и гостима пожелео добродошлицу. Успех нове градске власти, рекао је, мериће се привлачењем домаћих и страних инвестиција и бројем новоотворених радних места, али руководство града не сме да заборави ни посвећеност реализацији неких давно започетих и, нажалост, још увек недовршених пројеката. 

– Промишљено и са јасним циљем трасирали смо свој правац у наредним годинама, желећи да градимо пут који нас на мапи Србије – а није нескромно рећи и шире – сврстава у ред атрактивних средина. За реализацију свих важних пројеката у граду тражимо стратешке партнере за које креирамо најбољи пословни амбијент и у том смислу развој Палића, као туристичке дестинације, један је од приоритетних циљева – навео је Богдан Лабан.

Суботица је модеран град који предњачи у стварању повољних услова за довођење инвеститора и отварање нових радних места, истакао је градоначелник, и додао да послови на унапређењу и развоју једног града, колико год били успешни, никада не могу да буду до краја завршени.

– То је процес који увек траје, али нећемо дозволити да било шта, било која криза или нагомилани проблеми зауставе наше развојне планове али и бригу о сваком нашем суграђанину. Руководимо се социјално одговорном политиком са низом конкретних мера усмерених ка осетљивим категоријама становника – рекао је Лабан.

10476_2.jpg
Богдан Лабан

Он је нагласио да ће наредне године бити године развоја, да су нам снага и узданица наше младе генерације и да је у прославу Дана града укључено чак око 800 деце, суботичких ђака, којима је, како је рекао, први пут пружена прилика да нам покажу да на њих у будућности можемо озбиљно да рачунамо.

Ова градска управа ће, навео је, учинити све да Суботица и даље развија своје специфичности по којима је препознатљива, да буде место напретка, солидарности и заједништва, место сусретања, високих културних домета и неодољиве лепоте.

– Поносни смо на свој град и уверени у нашу способност да заједно одговоримо на изазове који долазе – поручио је градоначелник Богдан Лабан.

Председник Скупштине града Тивадар Бунфорд је, такође, честитао суграђанима Дан града и гостима пожелео добродошлицу. Уз подсећање да се Дан града Суботице обележава поводом добијања статуса слободног краљевског града, 1. септембра 1779. године, он је рекао да ће ново руководство Града уз помоћ конкретних, добро осмишљених планова водити град ка лепшој будућности и да ће Суботица, јачањем позитивне привредне климе, поново постати привредни центар и замајац економског развоја регије.

10476_3.jpg
Тивадар Бунфорд

Побољшањем привредних показатеља, додао је, и обезбеђивањем нових радних места можемо да смањимо одлив квалификоване радне снаге и одлазак младих у развијеније земље.

– Сигурном и редовном месечном платом задржаћемо оне који – огорчени због незапослености и неизвесне будућности – траже посао у иностранству. Стварањем нових радних места можемо да спречимо одлазак младих, па чак и целих породица. То је приоритетни задатак за наш град, јер на темељима остарелог друштва и уз стално смањење становништва не можемо да градимо развијену и стабилну будућност са перспективом – истакао је Тивадар Бунфорд.

Према његовим речима, суботичка локална самоуправа ће предузети све да се циљеви које је руководство града зацртало и остваре: да се грађанима Суботице  обезбеде нова радна места, да се град растерети од транзитног саобраћаја, то јест да се изгради „Y“ крак, да се заврши изградња Народног позоришта и да Палић добије нове садржаје који ће привлачити и задржати туристе.

На свечаној седници Скупштине града уручене су дипломе и плакете звања Почасни грађанин и признања „Про урбе”.

За истакнуто и трајно животно дело којим се доприноси подизање угледа града Суботице у земљи и иностранству, диплома и плакета звања Почасни грађанин уручена је књижевнику Матији Бећковићу. Академику Бећковићу награду је предао добитник овогодишњег признања „Про урбе“, Живорад Ђурић, коме је управо Матија Бећковић, у фебруару ове године, на свечаности у Скупштини града Београда на којој су додељене плакете за „Најплеменитији подвиг године“, уручио Специјалну плакету за најплеменитији подвиг, за несебичан рад.

10476_5.jpg
Награђени: Л. Биро, К. Дулић, Ж. Ђурић и М. Бећковић

Поред Живорада Ђурића, правника унутрашњих послова, признања „Про урбе“ за истакнута дела која значајно доприносе угледу града Суботице подизањем његових материјалних и духовних вредности додељена су др Кати Дулић, заштитарки биља-фитофармацеуткињи и Ливии Биро, дипломираном економисти. Њима су дипломе и плакете признања „Про урбе“ уручили градоначелник Богдан Лабан и председник Скупштине града Тивадар Бунфорд.

Свечана седница почела је химном „Боже правде“, коју је извела Виолета Радић, ученица Музичке школе у Суботици. У богатом уметничком програма наступили су оперски певач Оливер Њего, из Београда,  оперска певачица Јудит Барачкаи, из Сегедина, и глумац Предраг Милетић.