Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Посета бебама рођеним на Дан града

02.09.2016.

– У породилишту суботичке Опште болнице јуче је, на наше велико задовољство, рођено пет беба, три дечака и две девојчице. У име града Суботице и наше име, председник Скупштине града Тивадар Бунфорд и ја посетили смо бебе рођене на Дан града, њиховим мајкама честитали на приновама и уручили им плакете и ваучере у износу од 10.000 динара. То је једна лепа новина која ће убудуће постати пракса, бар када је реч о новој градској власти – изјавио је данас, након посете бебама рођеним 1. септембра, градоначелник Суботице Богдан Лабан.

10477_1.jpg

Према актуелним подацима, у Србији се годишње роди нешто више од 65.000 деце, у Војводини 18.000, док је у Суботици, за пет година, од 2010. до 2015. године, укупно рођено 8.339 беба, са нажалост, тенденцијом пада сваке године, рекао је градоначелник Лабан и додао да је у 2102. години рођено 1.435 беба, а у 2015. години – 1.364 бебе.

Уз констатацију да би био срећан када би се у Суботици сваке године све више колевки заљуљало, градоначелник је навео да град Суботица предузима низ мера за подстицање рађања и бриге о породици са децом.

– У буџету града Суботице за 2016. годину за једну од тих мера – једнократну новчану помоћ трудницама на територији нашег града – опредељено је 22 милиона динара. У наредним годинама суботичка локална самоуправа ће предузети додатне мере како би утицала на повећање наталитета.  Подсетићу вас да је и премијер Александар Вучић најавио осмишљавање додатног пакета подршке наталитету у виду стратегије са конкретним мерама које циљају највеће проблеме са којима се суочавају будући родитељи у Србији – истакао је Богдан Лабан.

Тивадар Бунфорд је, такође, изразио задовољство што је за дан града Суботице рођено пет беба. Он је истакао да је суботичка Општа болница једна од најважнијих институција у граду коју ће, како је рекао, локална самоуправа и даље подржавати.

10477_2.jpg

– Идеја да градоначелник и председник Скупштине града посете бебе рођене на Дан града је нова и драго ми је што су је прихватиле и мајке тек рођених беба. Лепо је што ће ова деца убудуће славити своје рођендане истог дана када се буде обележавао и Дан града Суботице. Повећање наталитета је, иначе, један од приоритетних задатака за наш град, јер на темељима остарелог друштва и уз стално смањење становништва не можемо да градимо будућност – казао је Тивадар Бунфорд.

Ову акцију поздравили су др Бранка Милисављевић, начелник Одељења неонатологије, и др Горан Маврак, начелник Одељења за акушерство Опште болнице у Суботици. То је, нагласили су, значајан напредак у односу суботичке локалне самоуправе према болници и породилишту.

У 2016. години, у породилишту Опште болнице Суботица, закључно са 1. септембром, рођене су 892 бебе.