Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Штефанек и Калинић међу легендама

04.09.2016.

На „Олимпијској чесми”, на суботичком „Радијалцу“, постављене су две нове табле са именима српских репрезентативаца у рвању и кошарци, Давора Штефанека и Николе Калинића, који су на тек минулим Олимпијским играма у Рио де Жанеиру освојили златну и сребрну медаљу. Свечаности су присуствовали градоначелник Суботице Богдан Лабан и досадашњи освајачи олимпијских медаља из нашег града – Душан Дуда Маравић, освајач златне олимпијске медаље у фудбалу у Риму 1960., и Ђула Мештер, освајач бронзане медаље у одбојци на Олимпијади у Атланти 1966. и златне олимпијске медаље у Сиднеју, 2000. године.

10482_1.jpg

Велика је част и привилегија да се нађете на оваквом видном месту у свом граду, ту где сте рођени, рекао је, обраћајући се медијима, Никола Калинић.

– Одушевљен сам што је дошло много деце, што овакви успеси могу да им буду путоказ којим путем би могли да крену и да у центар пажње може да се дође и на овакав начин – поручио је Калинић.

Давор Штефанек је још пре одласка на  Олимпијаду показао место где ће бити плоча са његовим именом.

-Тако сам и отишао у Рио – самоуверено, свестан шта могу и шта  желим да урадим. То сам  остварио. Поносан сам што сам са Калинићем доспео на ову чесму јер бити поред овакве спортске елите велики је успех. Ових једанаест олимпијских медаља које су већ исписане на чесми потврђују да је Суботица град спорта – казао је Штефанек.

Ово је прилика, додао је, да се отворе школе рвања, да се позову деца да дођу да тренирају како би на тај начин Суботица за неколико година морала да гради нову чесму, јер ће постојећа бити попуњена.

10482_2.jpg

Да ће суботичка локална самоуправа наставити да улаже у спорт најавио је градоначелник Лабан.

– ‘Олимпијска чесма’ изграђена је на иницијативу Удружења грађана ‘Заград’, са жељом да се свим освајачима олимпијских медаља одужимо на прави начин. Ове године усрећили су нас Никола и Давор и хвала им на свему. Град се у границама могућности потрудио да их дочека на адекватан начин и мислим да смо у томе успели. Верујем да ће суботичка локална самоуправа у наредним годинама наставити да помаже спортске клубове у којима ће, надам се, стасати будући шампиони – нагласио је Богдан Лабан.

Ђула Мештер је истакао да је веровао да Штефанек и Калинић могу да остваре велики успех на Олимпијади у Рију и да је срећан сам што после 16 година у наш град поново стижу олимпијске медаље.

Спомен чесма суботичким освајачима олимпијских одличја изграђена је 2008. године. Донатор је породица Миодрага Мије Бардића, Удружење грађана „Заград“.