Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворени трећи по реду „Завичајни дани”

05.09.2016.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан отворио је треће по реду „Завичајне дане”, који се ове године одржавају под слоганом „Различитост зближава”. На вечерашњој свечаности, одржаној у Великој већници Градске куће, председник Савеза српских удружења Севернобачког округа, Саша Граворац, уручио је министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александру Вулину, градоначелнику Богдану Лабану и секретару Секретаријата за друштвене делатности, Јасмини Стевановић, повеље за изузетан допринос развоју и очувању српске културне баштине.

10487_1.jpg

Огромну жељу да успомене, прошлост и обележја завичаја отргне од заборава, Савез српских удружења Севернобачког округа преточио је у дело организовањем „Завичајних дана“, рекао је градоначелник Лабан. Ова културно-уметничка манифестација, казао је, умногоме доприноси представљању и неговању културе и правих вредности не само српског него и свих других народа и националних заједница који живе у вишенационалној средини као што је Суботица.

- Припадници српског народа који су се овде населили и у окриљу Суботице нашли свој други дом желе да се богатим и разноврсним програмом у оквиру ’Завичајних дана’ представе Суботици баш онаквим какви су и ко су, са јасном намером да кроз дружење разбију неке предрасуде и промовишу толеранцију, међусобно поштовање и заједништво – нагласио је Богдан Лабан, и најавио да ће суботичка локална самоуправа и даље подржавати ову, за наш град значајну манифестацију.

10487_2.jpg

„Завичајни дани“ значајни су и због тога што ће се, пратећи њихов квалитетан програм, богатства културног наслеђа присетити и старије генерације, рекао је градоначелник Лабан, и додао да је нескривена амбиција идејних твораца ове манифестације да се богато културно наслеђе пренесе и на млађе нараштаје, од којих се очекује да ову традицију наставе.

Министар Вулин је рекао да је свако некад, једном, однекуд дошао и то не овде, већ на сваком парчету кугле земаљске и да је свако једним осмехом и једном сузом купио право да каже да је баш одавде.

Свако ко је икада заплакао или се икада насмејао, овде, на овом парчету блата или испод овог неба, има право да каже да му и то блато и то небо припадају као и сваком другом, истакао је Вулин, и поручио да никада не допустимо да нас пребрајају и да мере колико дуго се смејемо или колико дуго плачемо на овом парчету земље, под овим парчетом неба који припадају свима и свакоме.

10487_3.jpg

– Шта бисмо ми били да нисмо однекуд дошли? Ко бисмо ми то били да немамо да понудимо оно што су нама у нарамак, оно што су нама на плећа, у руке, у очи оставили они који су ходали пре нас. Ко бисмо ми то били да немамо да понудимо ни свој завичај, ни свој језик, коме бисмо били важни и вредни да немамо да понудимо баш оно што нас чини другачијим, различитим – подвукао је Александар Вулин и додао да Србија припада свакоме ко се у њој икада насмејао и заплакао, без обзира када је и одакле дошао, уз услов да понуди оно најбоље од себе.

Саша Граворац је казао да су „Завичајни дани” први пут одржани 2014. године, да је било оспоравања и коментара да не поседују квалитет и да њени организатори неће одговарати на те критике, већ да ће им оне бити подстрек да у наредним годинама буду све успешнији.

– Циљ овог фестивала је да негујемо толеранцију и различитост, јер нас различитост зближава, и да сви ми који смо дошли на ово подручје једнога дана кажемо да се поносимо својим крајишким пореклом, али да волимо, чувамо и стварамо свима бољу нашу Суботицу – нагласио је Граворац.

10487_4.jpg

У уметничком делу програма наступили су хор „Мироносице“, књижевник Рајко Петров Ного и Даворка Даша Боснић из групе „Ођила“.

„Завичајни дани” ће у наредних шест дана публици понудити низ манифестација са културно-уметничким програмом, домаћом радиношћу и народним стваралаштвом, као и „Конференцију беба" и наступе Гордане Лазаревић и ОК бенда.