Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

У богатом програму „Завичајних дана” наступило око 2.000 учесника

10.09.2016.

Наступом бројних културно-уметничких друштава и концертом популарног ОК бенда, на суботичком централном градском тргу, вечерас је спуштена завеса на овогодишње, треће по реду „Завичајне дане”. Ову манифестацију, у чијем богатом програму је током седам фестивалских дана наступило око 2.000 учесника, свечано је затворио Тивадар Бунфорд, председник Скупштине града Суботице.

10494_1.jpg

Обраћајући се присутнима на Тргу слободе у име организатора манифестације, Савеза српских удружења Севернобачког округа, Саша Граворац, председник Савеза, захвалио се посетиоцима који су, како је рекао, у великом броју пратили фестивалске програме, пожелевши да овогодишњи слоган „Завичајних дана” – „Различитост зближава” – буде саставни део нашег свакодневног живота.

– ’Завичајни дани’ посвећени су неговању традиције, културе, народног стваралаштва и свих оних вредности које одликују један народ по којем је он препознатљив и различит у односу на остале народе. Завичај је оно што нас одређује током целог живота, дефинишући наш идентитет и главне црте наше личности – истакао је Саша Граворац.

Тивадар Бунфорд је, затварајући манифестацију, рекао да су народни обичаји одраз културе и богатства традиције једног народа и да би их због утицаја на стварање и очување етничког идентитета те заједнице требало у континуитету упознавати, чувати и неговати.

10494_2.jpg
Тивадар Бунфорд и Саша Граворац

С обзиром на то да су од непроцењиве вредности, додао је, традицију и обичаје не треба заборавити нити их се одрицати, јер, како је навео, ако се одрекнемо својих обичаја, чини се као да се одричемо и својих предака, наслеђа и корена.

– ’Завичајни дани’, који се одликују најлепшим вредностима народног стваралаштва, из године у годину прерастају у фестивал којим би требало да се поносе сви наши суграђани. Негујући свој завичај, ми негујемо и изграђујемо себе, стварајући од нас боље и квалитетније људе – нагласио је Бунфорд.

Он је изразио задовољство што је овом манифестацијом фестивалска понуда Суботице – која се одавно на културној мапи регије, Европе и света препознаје као град по мери културе – још садржајнија и богатија, јер фестивали и манифестације зближавају и спајају људе и значајно доприносе афирмацији и нашег града и наше земље.

10494_3.jpg

На завршној вечери фестивала представила су се бројна културно-уметничка друштва, између осталих и ГКУД „Раванград“, из Сомбора, КУД „Јован Дучић“, из Требиња, СКЦ „Вук Стефановић Караџић“, из Бачке Тополе, КУД „Александрово“, из Суботице, КУД „Ћирило и Методије“, из Бусије, КУД „Соко“, из Инђије, Друштво Русина у Суботици – певачка група, Удружење „Талентум“, из Суботице, Певачка група „Огњиште“ из Апатина и вокални солиста Добривоје Павлица.

Након затварању Фестивала, наступио је ОК бенд који је до касних сати увесељавао многобројну публику на суботичком Тргу слободе.