Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржан скуп посвећен јавно-приватном дијалогу за бољи пословни амбијент

13.09.2016.

У организацији Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) и Града Суботице данас је, у Великој већници Градске куће, одржан регионални округли сто на тему „Јавно-приватни дијалог за бољи пословни амбијент“. Циљ скупа био је да се кроз отворени дијалог и дискусију између локалних самоуправа и компанија подстакне проналажење заједничких решења и постизање конкретних предлога који ће допринети унапређењу привредног амбијента у Суботици и Севернобачком округу.

10499_1.jpg

Градоначелник Суботице Богдан Лабан је рекао да ће се ново градско руководство, формирано у јуну ове године, посветити интензивирању сарадње између јавног и приватног сектора и унапређењу услова за пословање на локалу.

Наш град одавно препознаје значај комуникације и сарадње са привредницима, рекао је градоначелник Лабан, и подсетио да је сертификат Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) о повољном пословном окружењу Суботица добила у јуну 2010. године, изражавајући притом спремност да своја позитивна искуства подели и са другим општинама и градовима у нашој земљи.

– Суботичка локална самоуправа ће у наредном периоду учинити све да привуче што више страних инвестиција и отвори што је могуће више радних места. Млади, образовани Суботичани који су тренутно без посла, имају добре изгледе да у блиској будућности овде нађу запослење, тим пре што страни и домаћи инвеститори Суботицу препознају као град који је повољан за инвестирање и који располаже веома значајним инфраструктурним потенцијалом – нагласио је Богдан Лабан.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор поздравио је данашње потписивање стратешког споразума између Покрајинске владе и НАЛЕД-а и истакао да је ова организација у многоме допринела развоју привреде у Покрајини, као и развоју њених инвестиционих потенцијала.

– Статистика показује да су локалне самоуправе које имају сертификат НАЛЕД-а удовољиле стандардима потребним за стране инвестиције и да оне имају у просеку седам страних инвестиција на годишњем нивоу, док локалне самоуправе са којима то није случај имају 3,3, а те бројке говоре довољно саме за себе – рекао је, између осталог, председник Пастор.

Потпредседник покрајинске Владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић навео је да је један од приоритета рада овог Секретаријата дијалог између јавног и приватног сектора и на тај начин створи бољи пословни и инвестициони амбијент.

– Јавни дијалог између приватног и јавног сектора на најбољи могући начин може да допринесе формирању неопходног правног оквира у домену привреде и привредног развоја. Повратне информације са терена, преко струковних удружења, невладиног сектора и других појединаца могу да нам помогну у креирању активности за привредне подстицаје – истакао је Ђоковић.

Министарка државне управе и локалне самоуправе, Ана Брнабић, рекла је да је улога НАЛЕД-а у овој области велика, с обзиром на то да је једина организација која се бави искључиво привредним развојем локалних самоуправа. Она је нагласила и да је улога Владе у овом процесу лакша уколико постоје конкретни предлози, као што је то пракса коју има НАЛЕД.

На данашњем округлом столу, у оквиру дискусије, учествовали су и председник УО НАЛЕД Горан Ковачевић, члан УО НАЛЕД Војислав Генић, народни посланик и председник Одбора за пољопривреду Народне скупштине Републике Србије Арпад Фремонд, представник Фондације Просперитати Балинт Јухас и Слободан Петровић из Канцеларије за европске интеграције, градоначелници и председници општина у АП Војводини.

10499_2.jpg