Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Почели „Бербански дани“ на Палићу

17.09.2016.

Традиционални, двадесет и седми по реду „Бербански дани“ на Палићу, уприличени поводом завршетка радова у воћњацима и виноградима, ове године окупили су више десетина излагача и неколико хиљада посетилаца. Током церемоније отварања, на Великој тераси, проглашени су краљица бербе – Хелена Миланковић, члан балетског студија „Mon Mirage“, и пудар године – Миклош Хомпот, виноградар са Палића, док је у вински витешки ред „Арена Забаткиенсис“ примљен нови члан – Геза Кезереши. Манифестацију је отвореном прогласио Небојша Дарабош, члан Градског већа града Суботице задужен за област туризма, инвестиција и међународне сарадње.

10504_1.jpg

Дарабош је, тим поводом, изразио задовољство што је ова манифестација препозната као прилика да се трећи викенд у септембру посвети добрим људима са ових простора који су током године вредно радили у воћњацима и виноградима, подсетио да је регион Суботичко-хоргошке пешчаре одувек био посвећен производњи грожђа, вина и воћа и најавио да ће Град и у наредним годинама подржавати „Бербанске дане“.  

– Суботичка локална самоуправа ће и убудуће подржавати ову манифестацију не само због тога што је препознала њен вишеструки значај, пре свега њен туристички потенцијал, него и због чињенице да представља синергију пољопривреде, привреде и туризма. Оно што ‘Бербанске дане’ на Палићу разликује од сличних манифестација у Војводини је то што се овде не слави само добар род грожђа и добро вино него и добар род воћа и поврћа – нагласио је Небојша Дарабош и додао би у наредним годинама требало још више да се ради на промоцији ове, за нашу средину значајне манифестације.

Посетиоци су могли да виде изложбе воћа, поврћа, вина, ракије, меда и цвећа. На Великој тераси организована је и презентација и дегустација сирева, на шеталишту – Базар (сувенири, домаћа радиност, стари занати, слаткиши…), а код Музичког павиљона изложба удружења „Укуси традиције“.

На паркингу код Мале гостионе приређена је изложба ситних животиња Удружења одгајивача ситних животиња Суботица, а на Великој тераси изложба дечјих цртежа на тему Бербански дани и изложба карикатура на тему „Вински бал“, Културног центра СО Власотинце. Код Женског штранда организована је хуманитарна акција Ротари клуба Суботица „Плодови хуманости“.

Манифестација „Бербански дани“ одржава се и сутра, на Палићу. Програми трају од 10:00 до 19:00 часова.

10504_2.jpg