Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести из образовања

Пријем за стручњака из Солана Бича

19.09.2016.

Чланови Градског већа града Суботице задужени за области образовања и социјалне заштите и здравства, Наташа Алексић и Илија Ђукановић, и координатор за ромска питања Стеван Николић, састали су се данас, у Градској кући, са др Џошуом Федером, дечјим и породичним психијатром из Солана Бича, града у америчкој савезној држави Калифорнија. Разговарало се о темама везаним за образовање, социјалну заштиту и здравство.

10512_1.jpg

Током срдачног сусрета Џошуа Федер је истакао да је подршка деце у раном узрасту веома битан фактор за даљи напредак детета у образовном систему, али и изградњу квалитетног друштва.

На састанку се говорило и о Међународној конференцији „Шта нам мала деца говоре”, која ће се одржати 20. и 21. септембра у центру „Сава” у Београду, у организацији Удружења „Помоћ деци”, из Београда.

Конференција ће, како је речено, бити организована у оквиру програма „Партнерство за помирење кроз предшколско васпитање, образовање и развој у Европи” (ПРЕЦЕДЕ) који се, уз подршку Европске комисије, примењује две године у Србији, на Косову, у Црној Гори, Македонији, Албанији и Хрватској.

Циљ програма ПРЕЦЕДЕ је примена најбољих пракси за подизање мале деце и, заједно са васпитачима и родитељима, проналажење делотворних начина за њихово образовање и васпитање као будућих грађана демократског друштва, наведено је у саопштењу.

Након састанка у Зеленој сали Градске куће, стручњак из Калифорније је са домаћинима обишао објекат Предшколске установе „Наша радост” у МЗ „Пешчара” и Основну школу „Сечењи Иштван”, где га је руководство ових васпитно-образовних установа упознало са радом, као и са њиховим потребама. Истакнути стручњак понудио је могућност за размену искустава са стручним сарадницима.

Пред крај дана, др Џошуа Федер је, у препуној сали Удружења „ЗаЈедно”, одржао презентацију о раној стимулацији детета и значају за његов даљи развој.