Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Интензивирана сарадња између Суботице и Бањалуке

26.09.2016.

Делегација Града Суботице коју је предводио Небојша Дарабош, члан Градског већа задужен за туризам, инвестиције и међународну сарадњу, боравила је у дводневној посети Бања Луци у оквиру које је присуствовала отварању Међународног сајма туризма и здравља, одржаном у спортској хали „Борик“. Током посете, одржан је и радни састанак са градоначелником Бања Луке Слободаном Гаврановићем и представницима институција у граду.

10529_2.jpg

Посета је договорена приликом последњег боравка градоначелника Гаварновића у нашем граду. Тада је са градоначелником Суботице договорено да тим стручних људи који представља градске институције посети Бања Луку и да се том приликом прецизирају облици сарадње.

Небојша Дарабош се захвалио градоначелнику Гаврановићу што је прихватио иницијативу за организацију овог радног састанака.

– Пријатељство између Бање Луке и Суботице је отворено, искрено и сарадња треба да буде постављена на такве основе да траје дуго. Састанак је био плодотворан. Представници институција разговарали су отворено и директно, рекли шта могу да ураде на пољу сарадње, а ми из локалних самоуправа смо ту да им, поред наше директне сарадње, пружимо подршку и подигнемо ту сарадњу на један виши ниво – нагласио је Дарабош.

Гаврановић је новинарима, после састанка у згради Градске управе, рекао да Бања Лука и Суботица две године уназад успостављају значајнију сарадњу.

– На данашњи састанак позвали смо директоре неколико јавних институција из Бање Луке и из Суботице и договорили се како ћемо постојећу сарадњу развијати у обостраном интересу и градова и грађана. Желели смо да досадашњу сарадњу обогатимо и уредимо документима. То значи да, уколико говоримо о сарадњи у области културе, морамо унапред да знамо који су то програмски садржаји који се могу реализовати у Бањалуци или у Суботици, а у оквиру нашег споразума о сарадњи – казао је градоначелник Гаврановић, истичући да је Бања Лука у поступку реализације Пословне зоне преузела одређена искуства управо од Суботице, и да је сигурно да се у том сегменту може наставити сарадња.

Током састанка у Градској управи, између осталог, директори Народне и универзитетске библиотеке РС и Градске библиотеке из Суботице договорили су се да две библиотеке већ 6. октобра у Суботици потпишу споразум о сарадњи и започну размену библиотечког материјала.

Сарадњу су договорили и директори  Музеја савремене уметности РС и Савремене галерије из Суботице. Тако ће, такође 6. октобра, у Савременој галерији Суботица бити постављена изложба Ненада Малешевића, уметника који ради на истраживању савремене фотографије.

Састанку су присуствовали и шеф Одсека за локални економски развој Градске управе Града Бања Лука, директори Јавне установе спортски центар „Борик“ и Туристичке организације града Бање Луке, као и директори Политехничке школе и Туристичке организације града Суботице.

Сусрету је присуствовао и Милимир Вујадиновић, из Суботице, посланик у Народној скупштини Републике Србије.