Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Почео 23. Међународни фестивал позоришта за децу

25.09.2016.

На сцени Дечјег позоришта вечерас је отворен 23. Међународни фестивал позоришта за децу. Фестивал је свечано отворио наш прослављени композитор Зоран Христић, овогодишњи добитник награде за животно дело „Мали принц“, која се додељује за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу. Награду је добио и познати италијански приповедач, глумац и позоришни редитељ Мимо Кутикио, али њему ће она бити накнадно уручена.

10532_1.jpg

Време у коме живимо више је грубо него племенито, али удахнимо племенитост ступајући на подијум Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици, рекао је, у свом обраћању, Зоран Христић, и додао да Фестивал негује традицију, дирљиво се присећа уметника који су јој допринели и у знак захвалности промовише „мале принчеве“.

– Тај малиша племенитог рода враћа ме у време када сам прегршт нота слао деци директно у срце и душу. Да ли сам изнова ‘мали принц’ који музиком милује децу? Да ли сам стварно остварио тај племенити гест? Уметник је сумњичав и награда није у стању да га разувери. Награђени је срећан само ако ‘мали принчеви’ наћуле уши слушајући његову музику и када скачу од среће. Ја сада скакућем - поздравља вас чика Зока нота - казао је Христић, који је високе уметничке домете остварио у антологијским представама за децу „Митови Балкана“ и „Смрт Омера и Мериме“, као и у представама „Симпатија и антипатија“, „Куцкава бајка“ и „Хобит“.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан је рекао да је Међународни фестивал позоришта за децу – захваљујући, пре свега, јасној визији развоја и окупљању најбољих око себе из земље и света – стекао велики међународни углед, утицао на кретања и развој савременог светског позоришта за децу у целини и допринео афирмацији укупне европске и светске стваралачке мисли у овој области.

Међународни фестивал, истакао је, ослоњен и на традицију, најмлађим гледаоцима нуди сјајне дечје представе, васпитава их и учи, подстиче њихово креативно стваралаштво, али, истовремено, ствара и амбијент хуманости и лепоте.

– Суботица ће, на наше велико задовољство, током фестивалских дана бити у знаку младости, деце и свега онога што за њих значи детињство, као најлепши део живота. Желимо да њихово сусретање са уметничким остварењима из света маште буде саставни део лепоте њиховог одрастања и живо сећање које ће бити подстицај да се оно развије у нови уметнички и креативни потенцијал града Суботице – рекао је градоначелник Лабан, и додао да ће Међународни фестивал увек моћи да рачуна на подршку локалне самоуправе.

Хаџи Зоран Лазин, подсекретар Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање је у име Покрајинске владе, њеног премијера Игора Мировића и покрајинског секретара за културу, информисање и односе са верским заједницама професора Мирослава Штаткића пожелео да и овогодишњи, 23. Међународни фестивал позоришта за децу буде успешан као и претходни фестивали.

Директор и селектор Фестивала, Слободан Марковић, навео је да се ништа не дешава случајно и да је требало много знања, жеље, емоција, моћи, хтења и непроспаваних ноћи да данас у Суботици имамо ово што имамо, а то је Фестивал достојан свог уметничког раста и поштовања у целом свету.

– Мото нашег рада од оснивања до данас био је да смо радили са равним себи, али чешће са паметнијима од себе и то не само у Србији већ са свим сарадницима у целом свету. Имао сам срећу и привилегију да радим и сарађујем са два барда театрологије који су више од једне деценије радили и изграђивали овај наш фестивал. Један од њих је Јован Ћирилов, који је више од једне деценије био на челу Савета фестивала, а други је академик Хенрик Јурковски. Обојица нажалост више нису са нама. Они су уградили своја осећања, знање, темеље и театролошку мисао да бисмо данас у Суботици створили ‘луткарски Битеф’, како га је покојни Ћирилов назвао – нагласио је Марковић.

Недавно, у разговору са градоначелником, рекао сам да немамо много времена за чекање, јер је пред нама велики посао – да се овде формирају Факултет за луткарство, први у Србији, и Музеј лутака – казао је Слободан Марковић и најавио да ће се наредни Фестивал одржати у мају, да ће се урадити све за развој културе и туризма на Палићу, где ће бити одржани Дани Бранка Коцкице и „Ршум дани“ песништва Љубивоја Ршумовића.

10532_2.jpg

Током церемоније отварања наступио је Дечји црквени хор „Свети Роман Мелод“ из Суботице, под диригентском палицом Исидоре Ане Стамболић, камерни ансамбл АртЛинк из Београда састављен од младих талената, Манаси Панђа Рагунандан са тачком традиционалног индијског плеса, као и кловн Арса с Марса

Међународни фестивал позоришта за децу одржава се под покровитељством Министарства културе Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе са верским заједницама и Града Суботице.