Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана 4. седница Скупштине града

29.09.2016.

На 4. седници Скупштине града Суботице, одржаној у Великој већници Градске куће, усвојено је 66 – од 67 тачака колико их је укупно било на дневном реду. Донети су, поред осталог, Закључак о прихватању Извештаја о остварењу буџета града Суботице за период од 1. јануара до 30. јуна 2016. године, Одлука о изменама и допунама Одлуке о буџету града Суботице за 2016. годину и Одлука о изради Плана детаљне регулације за блок 144 северно од Сегединског пута и источно од улице Партизанских база (бивши комплекс касарне „Коста Нађ“). Донете су и одлуке о успостављању сарадње између града Суботице са градом префектуре Шаосингом (НР Кина) и градом Бањалуком (Република Српска), а усвојена је и Одлука о изменама Одлуке о Градској управи града Суботице.

10547_1.jpg

У периоду јануар-јун 2016. године буџет града Суботице располагао је са средствима у висини од 2.331.044.737,83 динара што износи 40,73 одсто планираног годишњег обима, а у односу на исти период претходне године располагано је са 9,08 одсто више средстава. Текући приходи буџета остварени су у висини од 2.090.103.430,37 динара, што представља 39,84 одсто планираног обима, а у односу на исти период претходне године остварено је 8,02 одсто више средстава.

Очекивано остварење прихода и примања за првих шест месеци било је 45 одсто,  а остварено је 40,73 одсто са средствима позајмице из трезора. Управљањем приходима  и пристиглим обавезама, измириване су пристигле обавезе према запосленима и добављачима у законским роковима и није дозвољено да се деси да министарство финансија обуставља трансфере и уступљени део пореза на зараде.

Од укупно расположивих средстава буџета града утрошено је 92,07 одсто, односно 2.146.113.989 динара. Од планираног обима расхода и издатака извршено је 37,5 одсто.  

Разлог доношења ребаланса буџета за 2016. годину је наставак примене и спровођење Одлуке о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе града Суботица за 2015. годину, односно усклађивање броја извршилаца у ПУ „Наша радост“ са утврђеним максималним бројем извршилаца.  Ребалансом се обезбеђују средства како за отпремнине тако и за обезбеђивање потребних средстава за функционисање установе.  

На основу анализе динамике остварења текућих прихода и примања буџета града Суботица у протеклом периоду текуће године, пристиглих и очекиваних наменских трансфера од других нивоа власти и планиране политике и активности на остваривању прихода, израђена је пројекција прихода и примања буџета за 2016. годину. Ребалансом предложени обим буџета износи 6.370.179.000 динара. У структури предложеног обима буџета пренета неутрошена средстава износе 112.273.000 динара, текући приходи планирани су у износу од 5.385.653.000 динара, а планирана примања буџета 872.253.000 динара.

Предложеним другим ребалансом, обим буџета је увећан за 632 милиона динара. Структура повећаног обима буџета првенствено се односи на исказивање планираног повлачења дела зајма и донације од ЕБРД-а у висини 562,5 милиона динара, а неколико ставки приходовне стране предложене су у већем обиму за 70 милиона динара (од тога 50 милиона трансфера из републичког буџета).

Упутством за припрему предлога другог ребаланса финансијских планова директних и индиректних корисника буџета града Суботица за 2016. годину захтевано је од корисника буџета да, полазећи од одобрене масе средстава и одобрених апропријација Одлуком о буџету града Суботица за 2016. годину, сачине предлоге ребаланса финансијских планова, водећи рачуна о реалној процени финансијских потреба и извора средства из којих ће се ове потребе финансирати, исказујући уштеде на свим апропријацијама на којима до сада није  преузета обавеза или се преузета обавеза због новонасталих околности може умањити.

Поједини корисници су исказали знатне уштеде на појединим апропријацијама, на основу анализе трошкова и у складу са могућностима или немогућностима да поједине пројекте изврше. С друге стране, поједини корисници буџета нису били у могућности да трошкове обезбеде унутар одобреног обима буџета, па је предложено повећање појединих апропријација.

Скупштина је донела и Решење о давању сагласности на Одлуку о ценама услуга Јавног комуналног предузећа „Стадион”, као и решења о давању сагласности  на одлуке о расподели добити за осам јавно-комуналних и јавних предузећа.

Одборници нису донели Одлуку о изменама Одлуке о сахрањивању и гробљима, предложену од стране Одборничке групе „Покрет за грађанску Суботицу“, а усвојили су Одлуку о изменама Одлуке о сахрањивању и гробљима.

Усвојен је и Закључак о престанку мандата одборника Скупштине града Суботице др Ненаду Иванишевићу. Уместо њега, нови члан Одборничке групе „Александар Вучић – Србија побеђује“ је Бранка Копиловић.