Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести

Обележен Међународни дан старијих особа

30.09.2016.

Пригодним програмом и низом активности представника Градског удружења пензионера, Геронтолошког центра, Црвеног крста, Каритаса, Дома здравља, Апотеке Суботица и Завода за јавно здравље, на суботичком централном градском тргу обележен је Међународни дан старијих особа – 1. октобар. Како се процењује, 2050. године број особа старијих од 60 година премашиће две милијарде, а 2000. тај број је износио 600 милиона. Србија је једна од најстаријих земаља у Европи и у свету. У нашој земљи број старијих од 65 година 2012. године први пут је премашио број млађих од 18 година. Тада је 1.211.000 становника било старије је од 65 година, што је преко 17 одсто учешћа у укупној популацији.

10549_1.jpg

Члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства Илија Ђукановић, рекао је, обраћајући се медијима, да је Међународни дан старијих особа прилика да се све установе и организације из нашег града које брину о најстаријој популацији окупе на једном месту и нашим најстаријим суграђанима дају потребне информације о видовима помоћи које могу да им пруже током целе године.

– Међународни дан старијих особа има за циљ подизање свести о  проблемима са којима се наши најстарији суграђани суочавају, а задатак локалне самоуправе и свих присутних учесника је да урадимо све како би они те проблеме лакше пребродили. Локална самоуправа је у 2016. години определила новчана средства за службу 'Нега и помоћ у кући' у висини од 38 милиона динара, за 850 корисника, колико их Геронтолошки центар има. Осим Геронтолошког центра, услугу помоћи и неге у кући најстаријим Суботичанима пружају и Каритас и Коло српских сестара, и за те намене Град Суботица је определио 3,9 милиона динара – истакао је Ђукановић.

У Србији је данас скоро 1,3 милиона људи старије је од 65 година. Од укупног броја старијих особа, њих 106.951 има више од 85 година. Просечна старост становника у Србији је 42,7 година. Процене су да ће до 2041. године више од једне четвртине становништва Србије чинити особе старије од 65 година, а посебно тешка ситуација биће у сеоским срединама.

Међународни дан старијих особа уведен је одлуком Уједињених нација 1990. године, у намери да се укаже на проблеме с којима се старији суочавају, али и на доприносе које и данас имају у друштву.