Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Суботица поново учесник манифестације „Србија у ритму Европе”

06.10.2016.

Члан Градског већа града Суботице задужена за област културе, Мирослава Бабић, и директор пројекта „Србија у ритму Европе” Игор Карадаревић потписали су данас, у Медија-центру Градске куће, уговор о учешћу нашег града у овом такмичењу које је намењено ученицима основних и средњих школа. Циљ манифестације је препознавање, подстицање, развијање и очување младих талената у Србији, поштовање људских права и промоција интеркултуралности и толеранције. У новој сезони биће укључено 20 градова, а сваки град добија амбасаду једне европске државе за партнера.

10557_1.jpg

Уз подсећање да је  Суботица 2011. и 2012. године учествовала у овом пројекту и да су нам тада партнери биле амбасаде Норвешке и Шведске, Мирослава Бабић је изразила захвалност градоначелници Сомбора, Душанки Голубовић, на предлогу и иницијативи да и наш град буде учесник предстојећег циклуса манифестације „Србија у ритму Европе”.

– Финални концерт свих учесника биће одржан у јуну 2017. године у Сомбору, граду победнику прошлогодишњег циклуса. Деца која буду заступала своју општину или град представиће се на језику амбасаде која ће им бити додељена од стране организатора пројекта ‘Србија у ритму Европе’. Значајно је што ће се и талентованим основцима и средњошколцима из нашег града пружити могућност да упознају језик и културу европске земље кроз музику и плес – истакла је Мирослава Бабић.

У сарадњи са директорима суботичких основних и средњих школа, у Суботици ће, у јануару 2017. године, бити одржана аудиција на којој ће се изабрати тим од 20 најталентованијих ђака који ће, након бесплатне шестомесечне обуке, представљати наш град на завршној манифестацији у Сомбору.

– Деца из Суботице ће се у Сомбору, уз директан телевизијски пренос на РТС-у, такмичити са децом из још 19 градова Србије, певаће на једном од језика Европе, односно на матерњем језику амбасадора који ће посетити Суботицу. Победник за 2017. годину биће одлучен СМС гласовима публике и гласањем жирија свих градова учесника, са свих мобилних оператера. Педесет одсто од нето прикупљених средстава од свих СМС гласова упућује се у буџет победничког града, као награда – наменски, као врста донације – за болнице, школе, обданишта, спортске и културне установе – нагласио је Карадаревић.

Победничка екипа ће освојити седмодневно путовање у европску земљу коју је представљала, а град или општина из које је победничка екипа у наредном циклусу ће бити домаћин манифестације „Србија у ритму Европе”.

Потписивању уговора присуствовали су Давид Макевић, директор Канцеларије за конекцију са амбасадама ЕУ у Београду, и Бранко Бекић, шеф протокола и организације „Србија у ритму Европе".