Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен Дан ослобођења Суботице

10.10.2016.

Свечаном седницом Скупштине града и полагањем венаца на споменике  жртвама фашизма, обележен је један од најважнијих датума у историји нашег града – 10. октобар – Дан ослобођења Суботице у Другом светском рату.

10565_4.jpg

Свечаности у Великој већници Градске куће, одржаној уз пригодан програм, присуствовали су: Иван Старостин, први секретар амбасаде Руске Федерације у Београду; Јевгенија Филипенко, министар саветник и Андриј Мирошченко, други саветник одбране, из амбасаде Украјине у Србиј; Драгољуб Швоња и Гордан Дулаћ, из почасног конзулата Белорусије у Новом Саду; Владимир Плеша, генерални конзул Генералног конзулата Републике Хрватске у Суботици; Андрéјкó Гáбор, конзул Генералног конзулата Мађарске у Суботици; др Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања; Богдан Лабан, градоначелник Суботице; Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, председници националних савета националних мањина, представници републичког, покрајинског и градског СУБНОР-а, представници верских заједница, државних, покрајинских и градских органа, одборници Скупштине града и грађани.

Ненад Иванишевић је, обраћајући се присутнима на свечаности у Великој већници Градске куће, рекао да Суботица обележава неколико значајних датума, али да Дан ослобођења сматра најважнијим, јер су тога дана сви грађани Суботице ослобођени од фашизма.

10565_7.jpg

– И сам сам био ускраћен за одрастање са дедом са мајчине стране, чију су целу фамилију 1942. године неки људи, без неког разлога, одвели некуд, тако да ни до дан-данас нисмо баш сигурни где, шта се са њима десило и зашто се то десило. Ако бисмо, можда, и сазнали где и кад се то десило, никада нико неће моћи да нам каже – зашто се то десило. То су чинили они у којима је надвладало зло, а име под којим се то радило је – фашизам. Зато 10. октобар, за разлику од осталих значајних датума које обележавамо у нашем граду, сматрам најважнијим, јер је ово дан када су сви грађани Суботице ослобођени – нагласио је Ненад Иванишевић.

Председник Скупштине града Суботице Тивадар Бунфорд је казао да нас историја учи да она не почиње од нас нити се завршава са нама.

10565_8.jpg

– У том смислу је битно да из године у годину овај дан обележавамо свечаном седницом, полагањем венаца на споменике жртвама фашизма и окупљањем људи који сматрају да је овај датум значајан, шаљући истовремено поруку да све нас обавезују догађаји који су се догодили пре 72 године. Треба да поштујемо своју прошлост да бисмо градили своју будућност. Зато са посебном пажњом у Суботици негујемо хармоничне међунационалне односе и равноправност свих грађана различитих националних припадности – рекао је Тивадар Бунфорд.

Присутнима у Великој већници обратили су се и Максим Бакрач, председник Градског одбора СУБНОР-а Суботица и Светомир Атанацковић, председник покрајинског и потпредседник републичког одбора СУБНОР-а.

Обраћајући се присутнима на комеморативном скупу код Споменика жртвама фашизма, на Тргу жртава фашизма, градоначелник Богдан Лабан је подсетио на чињенице да су антифашистички покрет у Суботици чинили људи различитог образовања, социјалног статуса, националне и верске припадности, али јединствени у борби за слободу, и да је јединство у борби против фашизма и цивилизацијска тековина на којој почива савремена Европа којој и сами тежимо.

Свако друштво обележава одређене датуме да би сачувало сећање на значајне догађаје, истакао је Богдан Лабан, и додао да датуми, на тај начин, постају важни за неговање „културе сећања”, развијање историјске и националне свести и учвршћивање јединства одређене заједнице.

10565_5.jpg

– Обележавањем 10. октобра, чувамо и успомену на значај победе над фашизмом. Изузетно је важно да и наша омладина формира здрав и критички став према том догађају, кроз сагледавање његовог реалног значаја. Ми с поносом морамо да наглашавамо своју историју јаког антифашистичког покрета. Србија је била део глобалне антифашистичке коалиције, раме уз раме са силама победницама. Пркос, патриотизам и солидарност који су родољуби показали, не смеју да падну у заборав – поручио је градоначелник Лабан.

Поводом Дана ослобођења Суботице, венце на Споменик жртвама фашизма положиле су бројне делегације. У име грађана Суботице, локалне самоуправе и Градског одбора СУБНОР-а Суботица венац је положила делегација коју је предводио градоначелник Богдан Лабан.

Венци су положени и на спомен-комплекс палим црвеноармејцима – војницима Трећег Украјинског фронта, на Православном гробљу у Дудовој шуми. У име града Суботице венац су положили заменик председника Скупштине града Вељко Војнић, и Илија Ђукановић, члан Градског већа.

10565_6.jpg