Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Покрајинска влада подржава развојне пројекте у Суботици

17.10.2016.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић посетио је данас Суботицу, где је са градоначелником Суботице Богданом Лабаном и његовим сарадницима разговарао о реализацији заједничких пројеката који ће допринети убрзаном економском развоју нашег града и овог дела Војводине и Србије. Након састанка, Мировић је са домаћинима и сарадницима, покрајинским секретаром за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Мирославом Штаткићем и директором Управе за капитална улагања АП Војводине Недељком Ковачевићем, обишао радове на изградњи суботичког Народног позоришта, а потом и новоизграђену производно-пословну халу у Индустријској зони „Мали Бајмок“, чију су изградњу заједнички финансирали Покрајина и Град Суботица.

10575_1.jpg

По обиласку новоизграђене хале у Индустријској зони „Мали Бајмок“, Мировић је изјавио да Суботица може да очекује подршку Покрајинске владе за даље привлачење инвестиција, изградњу Народног позоришта, уређење Палића, реконструкцију појединих одељења у Општој болници и опремање ангио-сале.  

Уз истицање да је стопа незапослености у Суботици испод 10 одсто, председник Мировић је рекао да се на том примеру види шта значи синергија, заједништво и инвестирање и Владе Србије, и Покрајинске владе и локалне самоуправе, и шта значи енергија и вештина да се инвеститори доведу у Суботицу.

– Мало који град има такву стопу незапослености, испод десет одсто, и на томе ћемо у будућности да радимо – казао је Мировић.

Покрајински премијер је рекао да Суботица има спремне пројекте и да заједнички посао почиње већ наредних недеља.

10575_2.jpg

– Прве резултате моћи ћете да видите већ следеће године, када ћемо обезбедити недостајућу опрему за ангио-сале у Општој болници у Суботици и за болнице у Сомбору и Зрењанину. Наставићемо и радове у Индустријској зони ‘Мали Бајмок’, као и радове на следећој фази реконструкције зграде Народног позоришта. За комплетан завршетак позоришта неопходна су значајна средства, а Суботица је добила задатак да направи свеобухватну ревизију пројекта унутрашњег уређења пошто је према постојећем пројекту било потребно велико улагање. Надам се да ће то бити брзо урађено да би и у републичком и покрајинском буџету могла да буду планирана средства – навео је Игор Мировић.

Он је изразио захвалност граду Суботици који, како је рекао, очигледно има добре пројекте, добар тим, који користи све механизме који су на располагању, посебно нову политику – политику окупљања око пројеката.

– Без сукоба, без свађа, без непотребних расправа ми заједнички можемо да урадимо много више него у свакој другој варијанти – нагласио је Игор Мировић, и додао да је током данашњег састанка договорено и да комплетан састав Покрајинског секретаријата за пољопривреду у наредним недељама посети Суботицу и пољопривредницима на северу Бачке представи подстицајне мере.

Градоначелник Богдан Лабан је изразио задовољство што смо у прилици да покажемо још један успешан пројекат који је настао као плод заједничке сарадње града Суботице и Аутономне Покрајине Војводине, која подржава изградњу инфраструктурних привредних и образовних објеката, као и објеката културе у нашем граду.

10575_3.jpg

– Ми смо сада у прилици да заинтересованим привредницима понудимо халу са свим пратећим садржајима која испуњава високе стандарде савремених технологија. За финансирање изградње и пројектовања ове хале Управа за капитална улагања АП Војводине обезбедила је 110 милиона динара, а Град Суботица пет милиона динара. Осим финансирања производног погона, суботичка локална самоуправа је издвојила средства и за изградњу трафо-станице у износу од 5,7 милиона динара, која је била неопходна за обезбеђивње потребног капацитета електричне енергије овом објекту, али и за обезбеђивање додатног капацитета у случају његовог евентуалног проширења – нагласио је градоначелник Лабан.

Тренутно се воде преговори са три потенцијална инвеститора, рекао је градоначелник, и додао да ће издавање ове хале, чија је површина производног погона са пратећим садржајима око 2.150 квадратних метара, створити предуслов за отварање око 100 радних места и око 10 милиона динара прилива годишње у буџет Града.

Богдан Лабан је навео да се током данашњег сусрета разговарало и о туристичком развоју Палића и реализацији два веома важна пројекта: Пројекту уређења и урбаног опремања „Великог парка“ и Рестаурацији, реконструкцији и адаптацији објекта „Велика тераса“.

10575_4.jpg

Новоизграђени објекат у Индустријској зони „Мали Бајмок“ опремљен је насавременијом опремом електроенергетских инсталација, телекомуникационих, сигналних, термотехничких и гасних инсталација. Такође је изведена инсталација заштите од пожара у виду  мокрог „спринклер“ система који ради аутоматски, односно који је повезан са сигналним и алармним системом.

Извођач радова била је група понуђача чији је носилац посла предузеће „Јаворник“, из Суботице.

10575_5.jpg