Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Манифестације

Отворена изложба карикатура

17.10.2016.

Најбоље радове са конкурса „Дани савремене српске карикатуре 2016“ Суботичани ће имати прилику да погледају наредних десет дана. Изложбу, на којој је постављено 80 најбољих радова, вечерас је, у галерији Отвореног универзитета, свечано отворила Јасмина Стевановић, секретар Секретаријата за друштвене делатности Градске управе Суботица.

10576_1.jpg

Мухамед Ђерлек, из Новог Сада, који се карикатуром бави више од 30 година, освојио је прво место на овогодишњем конкурсу магазина „Дани“. Друго место заузела је млада Суботичанка, Кристина Радојчин, са радом на тему града у ком је одлучила да споји Градску кућу и Народно позориште, а треће Светлана Цеца Крстић, из Београда, која је урадила портрете суботичких олимпијаца, Давора Штефанека и Николе Калинића.

Према речима председника жирија и познатог карикатуристе, Миленка Косановића, други конкурс за најбољу карикатуру организован је с намером да Суботица буде епицентар савремене српске карикатуре, што, како је навео, потврђује и интересовање аутора за конкурс – од око 50 активних карикатуриста у нашој земљи, њих чак 45 послало је своје радове.

За директора и главног и одговорног уредника Магазина „Дани“, Владана Стефановића, број од чак 150 радова колико их је пристигло на конкурс, иде у прилог чињеници да у Србији недостају манифестација овог типа.

10576_2.jpg

Јасмина Стевановић је Салон карикатуре отворила подсећајући на анегдоту са прошлогодишње изложбе, када је једног школарца који се смејао лику нацртаном на карикатури прекорио други рекавши му да се не смеје јер - то може сваком да се деси.

– Карикатура може сваком да се деси. Без обзира да ли је посматрамо као новинарство, уметност или друштвену критику, карикатура је нешто што никога не оставља равнодушним и нешто што је пријемчиво и блиско свима нама – нагласила је Јасмина Стевановић.

Конкурс за савремену српску карикатуру у организацији Магазина „Дани“ расписан је другу годину за редом. Тема овогодишњег  конкурса била је „Град Суботица“, а првонаграђени је добио награду у износу од 50.000 динара.

10576_3.jpg