Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Сећање на славне претке из Првог светског рата

10.11.2016.

У просторијама Српског културног центра „Свети Сава“ вечерас је отворена изложба „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“, коју чине лична сведочанства и приватна документација потомака учесника у Првом светском рату. Изложбу фотографија аутора Александра Василића из Ниша свечано је отворила Мирослава Бабић, члан Градског већа града Суботице задужена за област културе која је, том приликом, нагласила да нас историја обавезује да не заборавимо како су наши преци освајали слободу и да се кроз аутентична сведочанства фотографија враћамо правим вредностима – части, храбости, љубави и хуманости.

10610_1.jpg

– Захваљујем се Српском културном центру ‘Свети Сава’ што смо у могућности да овом изложбом фотографија упознамо потомке и младе нараштаје величином храбрости и историјском димензијом дела наших предака. Историја нас обавезује да не заборавимо како су наши преци освајали слободу. Кроз аутентична сведочанства фотографија, враћамо се правим вредностима части, храбости, љубави, хуманости. Велика ми је част да као потомак, унука Солунског добровољца прогласим ову изложбу отвореном – рекла је Мирослава Бабић.

Председник Покрајинског одбора Савеза потомака ратника Србије 1912-1920. године, Милан Митић, рекао је да је 2014. године Савез потомака ратника Србије 1912–1920. покренуо пројекат „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“ с циљем да се у оквиру обележавања стоте годишњице од почетка Великог рата прикупе и учине доступним научној и широј јавности бројни документи, фотографије, ордење, дневници, писма, дописнице и други предмети из тог времена, које чувају потомци учесника рата.     

Изложба „Албум сећања“, додао је, чији је аутор и руководилац Александар Василић из Ниша, потомак ратника који је преживео и као победник се вратио својима, приређена је и организована уз благослов Његове светости патријарха српског господина Иринеја и благослов његове светости патријарха московског и целе Русије господина Кирила, а у сарадњи са Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Министарством спољних послова Републике Србије.

10610_2.jpg

Овом изложбом јавности су стављена на увид аутентична сведочанства из славног и памћења вредног периода наше прошлости. Због тога је овај пројекат од изузетног значаја за историјску самосвест Срба и представља грађу из које ће млади нараштаји учити о својим коренима и прецима. Од 717.000 војника колико је Србија извела на бојна поља у Првом светском рату, на барикадама слободе, остало је у вечном покоју 350.000. То је половина највиталнијег дела становништва, највећи губитак међу савезницима и највећи проценат који је једна земља изгубила у свим ратовима 20. века.

У тексту који је написала Весна Башић, виши архивиста Архива Војводине, а који је, због њене спречености да присуствује отварању изложбе, прочитао ликовни критичар Миле Тасић, Весна Башић је поручла: „Гроб је наша најдужа и најупорнија вера. Још увек се кунемо костима и гробовима, још немамо тврђег ослонца, бољих лекова ни чвршчих уверења. Гробови су нас највише поучили, окуражили и бодрили. На костима се државе држе, костима су утврђене и ограђене“. Обновимо сећање да се зна да смо били, да јесмо и да ћемо бити.