Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележана 98. годишњица ослобођења Суботице у Великом рату

13.11.2016.

У знак сећања на 13. новембар 1918. године, Дан ослобођења Суботице у Првом светском рату, положен је венац на спомен-плочу на Железничкој станици, а венци и цвеће су, након опела, положени и на Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918. на Пушкиновом тргу. У име града Суботице, венац на Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 положила је Мирослава Бабић, члан Градског већа задужена за област културе. У име Севернобачког управног округа венац је положио начелник Округа Драги Вучковић.

10611_1.jpg

Родољубиве тежње јужнословенских народа који живе и под овим нашим поднебљем почеле да се остварују у јесен 1918. године. У Суботици је 5. новембра 1918. године – у непоколебљивој вери у српску коначну победу и уједињење ових крајева са Краљевином Србијом – у стану Владислава Манојловића одржан пресудни састанак српско-буњевачких првака.

На том састанку одлучено је да се што пре оснује Буњевачко–српски народни одбор, да се оснује и војно-полицијска заштитна Народна гарда, да се за председника Одбора изабере Шиме Милодановић и да се оснивачки збор Одбора одржи 10. новембра 1918. године у стакленој сали тадашњег хотела „Хунгарија“ (данашњој „Лифки“), под оправдањем пред властима да се заправо обележава четрдесета годишњица друштва „Пучка касина“.

Пред више хиљада одушевљених грађана, 10. новембра основан је Буњевачко-српски народни одбор који је усвојио и посебну Резолуцију збора. За председника Народног одбора Буњеваца и Срба изабран је Шиме Милодановић, велепоседник и бивши пуковник 6. домобранског пука, а за потпредседнике Блашко Рајић, католички жупник, и др Јован Манојловић, адвокат и управник српске штедионице.

Када је 13. новембра 1918. године глас о приближавању ослободилачке српске војске Суботици стигла до првака –неколико дана раније формираног Народног одбора Буњеваца и Срба – на Железничкој станици се окупила велика маса људи.

У име патриотског Народног одбора Буњеваца и Срба победоносну српску војску на челу са потпуковником Антом Живуловићем и мајором Михајлом Бодијем, поздравио је потпредседник др Јован Манојловић искреним речима добродошлице:

„Драга браћо!... - казивао је Манојловић: - Изненада нам стиже вест да нам долазите... Овде Вас, у Суботици белој, чека 70.000 Буњеваца и Срба, раширених руку да вас пригрле на топле братске груди. И да нисте крв од наше крви, и да нисте кост од наше кости, с поносом би дочекали најславнију армију целог света... а камоли браћу рођену!”

Ослободилачка Српска војска је на суботичку железничку станицу стигла 13. новембра 1918. године (среда), у 18:35 часова. Исте вечери, око 23:30 часова, угарски министар војни, артиљеријски пуковник Бела Линдер, потписао је Београдско примирје.

Синоћ је, на сцени „Јадран“, одржана свечана академија „Браћа увек - увик заједно“, коју су организовали Српски културни центар „Свети Сава“ и Буњевачки културни центар. Манифестација се одржава од 1991. године, када је обновљена повеља о братимљењу Срба и Буњеваца и договорена сарадња о заједничком обележавању важних историјских датума.

Организатори обележавања Дана ослобођења Суботице у Првом светском рату, познатом и под именом Велики рат, су СКЦ „Свети Сава”, Буњевачки културни центар, Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца и град Суботица.