Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Унапредити социјални дијалог

14.11.2016.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у сарадњи са Привредном комором Србије и Регионалном привредном комором у Суботици организовало је данас, у просторијама РПК Суботица, „округли сто“ на тему „Социјални дијалог између синдиката и послодаваца у Србији и улога Републичке агенције за мирно решавање радних спорова“. „Округли сто“ организован је у циљу унапређења социјалног дијалога у Републици Србији, са посебним освртом на успостављање и развој социјалног дијалога у привредним друштвима.

10614_1.jpg

Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Лазић, изјавио је, обраћајући се медијима уочи скупа, да је бипартитни социјални дијалог веома важан за нашу државу, јер, како је навео, у Поглављу 19 ми немамо значајну улогу у дијалогу између послодаваца и синдиката, али да, с друге стране, имамо велику одговорност. На држави је, додао је, да развија тај дијалог и успостави прави законодавни и институционални оквир, да потпомогне развој социјалног дијалога и да укаже и послодавцима и синдикатима да је најбоље да све своје спорове решавају мирним путем.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, рекао је да је идеја да се серијом „округлих столова“ послодавци, синдикати и радници подстакну да се синдикално организују не само у државним већ и другим облицима предузећа, посебно у приватним фирмама којих је све више и више.  

– Знамо да се у Привредној зони ‘Мали Бајмок’ у Суботици налази велики број страних фирми које отварају нова радна места и свакако би требало подстаћи и запослене, али и послодавце, на синдикално организовање. И послодавци и радници ће, са наше стране, имати апсолутну подршку, не само зато што је то део поглавља 2 и 19 у приступању Европској унији него због тога што наше Министарство суштински мисли да је дијалог између послодаваца и радника, као и између државе, послодаваца и радника, најбољи начин на који проблеми могу да се реше – истакао је Ненад Иванишевић.

Директор Републичке агенције за мирно решавање радних спорова, Миле Радивојевић, сматра да су предности мирног решавање радних спорова бројне.

– Свако решење у том колективном радном спору до којег се долази у поступку пред агенцијом је такозвано Wин-wин решење. То је решење које подразумева да су и синдикати и послодавци нашли заједнички језик и дошли до решења које је обострано прихватљиво – казао је Радивојевић.

У име Града Суботице учесницима „округлог стола“ обратио се Илија Ђукановић, члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства. Он је рекао суботичка локална самоуправа поздравља иницијативу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за унапређење социјалног дијалога и организовање оваквог скупа, као и решеност наше државе да се побољша социјални дијалог у Србији и да социјално-економски савети почну да функционишу на нивоу локалних самоуправа.

– У Суботици је кроз колективни уговор за јавна и јавно комунална предузећа – дефинисан путем трипартитног социјалног дијалога у коме су поред послодаваца и синдиката учествовали и надлежни из локалне самоуправе – у члану 93 и 94 предвиђено да се уколико настане спор, индивидуални или колективни, примењују одредбе Закона о мирном решавању радних спорова. Верујемо да само заједничким деловањем локалних самоуправа, послодаваца и синдиката можемо да унапредимо ову област и направимо бољитак у нашем окружењу – нагласио је Илија Ђукановић.