Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Смештај за малолетне мигранте у Суботици

16.11.2016.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, директорка Швајцарске агенције за развој и сарадњу у Србији, Урсула Лаубли, покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Предраг Вулетић, градоначелник Суботице, Богдан Лабан, и представници хуманитарне организације Спасимо децу (Save the Children) обишли су данас објекат изграђен при Дому за децу ометену у развоју „Колевка“ у Суботици намењен за смештај малолетних миграната без родитељског старања. Новоизграђени објекат део је пројекта „Подршка малолетним лицима без пратње у Србији“ чији је циљ унапређење система заштите малолетних миграната који путују без пратње, као и повећање капацитета за њихов смештај у институцијама социјалне заштите.

10623_1.jpg

Ненад Иванишевић је подсетио да је новоизграђени објекат при Дому „Колевка” део пројекта „Подршка малолетним лицима без пратње у Србији“ који је обухватио и реконструкцију прихватних станица при Заводу за васпитање деце и омладине Београд и Заводу за васпитање омладине у Нишу, и да је Швајцарска агенција за развој и сарадњу у Србији за реализацију тих пројеката определила око 563.000 швајцарских франака.

- Захваљујем се Покрајинској влади на давању сагласности да се овај објекат изгради, као и организацији ’Save the Children’ која је помогла да се објекат опреми и која ће, такође, пружити подршку и код запошљавања одређеног броја стручних лица која имају циљ да подрже систем социјалне заштите у заштити малолетних миграната без пратње током целе руте. Процена је да у овом моменту у Србији борави око 37 одсто деце у оквиру целокупне мигрантске популације и то је свакако популација која ће једним делом бити и корисник до започињања азилне процедуре, односно после одређивања старатеља од стране надлежних центара за социјални рад - истакао је Иванишевић.

10623_2.jpg

Урсула Лаубли је нагласила да је у последње четири године Швајцарска уложила 490 милиона динара у мигрантске пројекте у Србији, на основу билатералног споразума две земље.

- Радимо на повратку људи из наше земље у вашу земљу, а такође и на оснаживању локалних капацитета да се боре са овим повећаним приливом миграната у последње време – рекла је Урсула Лаубли.

Директор Дома „Колевка”, Ненад Козомора, рекао је да је током протекле две и по године у Дому било смештено око 80 малолетних миграната, већином у пратњи родитеља.

- Смештајни капацитет овог објекта је око 20 корисника. Верујем да ће ускоро бити решено и финансирање одређеног броја људи који ће помоћи запосленима у нашој установи да се обезбеде што адекватнији услови за смештај. Све ово је актуелно док траје мигрантска криза, а оно што је за нас, као установу, битно јесте да ће након завршетка мигрантске кризе објекат имати своју пуну сврху у редовном обављању послова у Дому ’Колевка’ – казао је Ненад Козомора.

10623_3.jpg