Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

„Kров над главом“ за 30 избегличких породица

17.11.2016.

У Градској кући закључен је Уговор о додели средстава за куповину сеоских кућа са окућницом и набавку пакета грађевинског материјала за поправку или адаптацију предметне сеоске куће са окућницом између Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и Града Суботице. У име републичког Комесаријата за избеглице и миграције уговор је потписао комесар Владимир Цуцић, а у име Града Суботице градоначелник Богдан Лабан.

10632_1.jpg

Уз изражавање задовољства што је у име суботичке локалне самоуправе био у прилици да угости комесара Владимира Цуцића, градоначелник Лабан је истакао да је данас потписан изузетно значајан уговор по коме се Граду Суботици додељују бесповратна средства у износу од 330.000 евра за куповину сеоских кућа са окућницом и набавку пакета грађевинског материјала за поправку или адаптацију предметне сеоске куће, као и да ће корисници тих средстава бити избегла лица која су након ратних дешавања у периоду од 1991. до 1995. године стекла статус избеглице у Републици Србији.

- Добијена средства намењена су за решавање стамбених потреба 30 породица избеглица које имају пребивалиште, односно боравиште на територији града Суботице. Сматрамо да би требало водити рачуна о томе да своје стамбене проблеме, са којима се суочавају већ две деценије, коначно реше најугроженије породице. Град ће наставити са оваквим акцијама, уз помоће Републике Србије и републичког Комесаријата за избеглице и миграције – истакао је Богдан Лабан.

Владимир Цуцић је рекао да је решавање стамбеног питања избегличких породица на територији града Суботице део великог регионалног стамбеног пројекта који спроводи Комесаријат за избеглице и миграције, а којим би са око 84 милиона евра бесповратних средстава „кров над главом“ требало да добије 11.000 породица са пребивалиштем у Србији.

– Ради се о програму који државу Србију неће коштати ни динар, али у коме држава и те како активно партиципира. Решити неки град који је већи од Чачка и окућити људе у 120 општина и градова велики је и одговоран посао, али, истовремено, и изузетно задовољство. Драго ми је да Град Суботица после дугог периода 'стајања по страни' почиње активно да брине за своје невољнике који до сада нису успели сами да се снађу. Искрено се надам да ћемо наставити у правцу решавања њихових стамбених проблема, тим пре што је и градоначелник Суботице вољан да такву активност подржи – казао је комесар Цуцић.

Реализацијом оваквих активности доприноси се интеграцији избеглих лица на локалном нивоу у Републици Србији путем обезбеђивања трајних и одрживих стамбених решења уз пуно поштовање права избеглих лица и разумевање обавезе у оквиру процеса регионалне сарадње.