Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести

Стамбена решења за 899 избегличких породица

22.11.2016.

У Клубу посланика у Београду данас су уручени уговори представницима 53 јединице локалних самоуправа за реализацију 899 стамбених решења намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, које до сада нису трајно збринуте. У име града Суботица, уговоре о реализацији пројекта Регионалног стамбеног програма(РСП) у Републици Србији, преузе о је члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства, Илија Ђукановић. Реч је о уговорима који се односе на грант шеме доделе пакета грађевинског материјала и куповина сеоских кућа.

10646_1.jpg

Стамбена решења су додељена у оквиру петог и проширења четвртог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији (РСП). На овај начин избегличким породицама биће купљено укупно 567 сеоских кућа (свака вредности 11.000 евра у динарској противвредности) и додељено 332 пакета грађевинског материјала за завршетак већ започетих објеката (вредност једног пакета 9.000 евра).

Уговоре је свечано уручио Вељко Одаловић, генерални секретар Министарства спољних послова Републике Србије.

Регионални стамбени програм (РСП) је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за око 27.000 најугроженијих избегличких породица, односно за око 74.000 људи у региону. Од тог броја 16.780 породица је у Србији, тачније око 45.000 људи.

Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске, као и уз значајну контрибуцију Републике Србије.

10646_2.jpg