Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести из културе

„Суботица и Нанси: Сецесија на два различита дела континента“

17.11.2016.

Предавање и презентација „Суботица и Нанси: Сецесија на два различита дела континента“ у организацији Међуопштинског завода за заштиту споменика културе из Суботице одржана је данас у Српском културном центру у Паризу, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Архитектура сецесије повезује градове Суботицу и Нанси, који се налазе на два различита краја европског континента и заједно са још oкo 20 градова чине Мрежу градова сецесије. Презентација је имала за циљ да пренесе заједништво у уметности сецесије уткане у визуелни идентитет оба града.

10647_1.jpg

Након уводне речи Неде Џамић, историчара уметности – конзерватора из Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботица  о граду Суботици, раду Међуопштинског завода за заштиту споменика културе и Мрежи градова сецесије у којој се Суботица налази од 2013. године приказан је кратак филм о архитектури сецесије у Суботици у издању Диновизије са музиком Лајко Феликса.

Даљи програм је осмишљен у форми предавања у коме је Гордана Прчић Вујновић, архитекта – конзерватор из Међуопштинског завода за заштиту споменика културе  представила  архитектуру сецесије у Суботици уз фотографије Градске куће, Синагоге, сецесијског комплекса на Палићу,  стамбене палате Ференца Рајхла, палате Микше Деметера  и бројних других сецесијских објеката чији је аутор Жељко Вукелић. Да сецесија није била само доминанта у архитектури, него да је имала и водеће место у дизајну (намештаја, стакла, керамике...) говорила је Валери Томас, конзерваторка из Музеја Школе Нанси, вила Мажорел, представљајући Нанси школу као пример француског ар нува.

Поред филма и презентације, овај догађај је пратио и двојезични каталог  у издању МЗЗСК Суботица са преводом Зорице Мандић, професора француског језика.

Публика која се одазвала у лепом броју показала је велико интересовање према овој уметности у Суботици и Нансију, те је презентацију пратио живи разговор између публике и учесника. Публика је била мешовита, били су ту и житељи Париза пореклом из Србије. Велику је част учесницима приредила Клод Мандрат, новинарка из Бордоа која истражује и пише о сецесији, а посебну област њеног интересовања чини уметност Жолнаи керамике, која је из Бордоа допутовала искључиво ради предавања.

Предавање и разговор је вођен уз превођење Николе Летићa, сарадника за културне делатности у  Срспком културном центру.

Предусретљивост и љубазност Славице Петровић,  директора-министра саветника, Николе Летић, сарадника за културне делатности, Наташе Вељковић, Миљане Ђорђевић, стажиста Српског културног центра, као и присуство Александра Токовића, директора МЗЗСК из Суботице омогућили су да овај догађај  протекне у пријатној атмосфери.

10647_2.jpg