Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Амбасадорка Израела посетила Суботицу

23.11.2016.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан састао се данас, у Градској кући, са амбасадорком Израела у Републици Србији Алоном Фишер Кам. Разговарало се о побољшању присутности Израела у привреди Суботице, пољопривреди, ИТ сектору и туризму. Састанку су присуствовали чланови Градског већа, Мирослава Бабић и Небојша Дарабош, и председник Јеврејске општине Суботица, Роберт Сабадош.

10652_2.jpg

Обраћајући се медијима након састанка у Зеленој сали Градске куће, градоначелник Лабан је – уз констатацију да у Суботици, нажалост, компаније из Израела још увек нису присутне – изјавио да су током срдачног сусрета амбасадорки Алони Фишер Кам представљени наши привредни потенцијали и могућности инвестирања у привреду Суботице, као и потенцијали у пољопривреди, туризму и ИТ сектору.  

– Познато је да је Израел једна од водећих сила у ИТ сектору, у коме и наш град располаже значајним потенцијалима, јер имамо и образоване људе и високошколске институције. Наставићемо сарадњу у области културе, а амбасадорки Израела обећали смо да ће санација, реконструкција и рестаурација комплетне унутрашњости Синагоге бити завршена до краја 2017. године. Средства су обезбеђена, имамо и друге партнере који ће нас испратитити да то реализујемо, тако да верујем да ћемо испунити дато обећање – истакао је Богдан Лабан.

Амбасадорка је изразила задовољство плодоносним састанком током кога је, како је навела, поред разматрања неколико ствари од заједничког интереса за Израел и Републику Србију, закључено да Суботица располаже потенцијалима којима би могла да привуче инвеститоре из Израела.

– Причали смо и о повећању присутности израелских компанија у области пољопривредне технологије, отпадних вода и наводњавања. Својим туристичким потенцијалима Суботица може да привуче не само људе из Израела него и из читавог света, а веома је битна и понуда јеврејског наслеђа којим располаже – нагласила је Алона Фишер Кам.

Она се захвалила Јеврејској општини Суботица на сјајној сарадњи, како на реконструкцији Синагоге тако и на повећању присутности јеврејског наслеђа у нашем граду.  
   
- За мене је веома важна присутност председника Јеврејске општине Суботица, Роберта Сабадоша, и Јеврејске општине уопште, у смислу једне живе заједнице која представља Израел и јеврејско наслеђе. Сматрамо да јеврејска заједница може да буде мост између Израела и Србије. С обзиром на то да сам у вашу земљу стигла пре три месеца, Суботица је једна од првих дестинација коју сам посетила ван Београда, управо због потенцијала којима располаже. У 2017. години Србија и Израел обележавају 25. годишњицу дипломатских односа и то је сјајна прилика да продубимо односе између наше две земље и повећамо присутност Изрела у Србији – казала је Алона Фишер Кам.  

После састанка у Градској кући, амбасадорка Израела посетила је Градску библиотеку, Градски музеј и Јеврејску општину Суботица.