Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Донација за Народну кухињу Црвеног крста

23.11.2016.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства, Илија Ђукановић, представник УСАИД мисије у Србији, Синиша Чађо, и Милош Живковић из Фондације „Ана и Владе Дивац“, координатор пројекта „Подршка локалним заједницама у одговору на избегличку кризу“, присуствовали су данас, у просторијама Народне кухиње Црвеног крста у Суботици, уручењу донације − нових машина за припремање хране у вредности од готово милион динара, које ће омогућити да се дневно припрема додатних 400 оброка.

10653_1.jpg

Машине, које ће повећати капацитете за припремање оброка корисницима народне кухиње, донација су Фондације „Ана и Владе Дивац“, у сарадњи са Америчком агенцијом за међународни развој (УСАИД) у оквиру пројекта „Подршка локалним заједницама у одговору на избегличку кризу“.
Ненад Иванишевић је истакао да постоји потреба да се појача рад народних кухиња у овим ситуацијама.

– Мислимо да је најважније да ниједан грађанин Србије не осети последицу ‘мигрантске кризе’. Нису мигранти и грађани Србије зараћене стране и мени је драго што данас могу да кажем да је Србија земља која је инклузивна и помаже људима. Појављују се, наравно, и инциденти, али њих увек има. Ова донација је добродошла, јер помаже капацитетима Народне кухиње у Суботици. Политика наше земље је да нико ко се нађе на територији Србије, а налази се у стању потребе, неће остати без помоћи – подвукао је Иванишевић.

Илија Ђукановић је подсетио присутне да је суботичка локална самоуправа још у јуну ове године потписала Споразум о сарадњи са Фондацијом „Ана и Владе Дивац“.

– Резултат те сарадње је данашња донација. Град издваја значајна средства за рад Народне кухиње и ове године биће издвојено 26,7 милиона динара. Са данашњом донацијом биће задовољене потребе свих корисника. Суботица јесте локална самоуправа са највећим бројем корисника Народне кухиње у Војводини – нагласио је Илија Ђукановић.

Кувани оброци ће се припремати за 1.100 корисника из 30 градских и приградских месних заједница, као и за мигранте у Прихватном центру.
Град Суботица ће од Фондације „Ана и Владе Дивац“ и УСАИД-а добити још додатних 10.000 долара за куповину опреме која ће се користити у ванредним ситуацијама.

10653_2.jpg