Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана 6. седница Скупштине града

24.11.2016.

На 6. седници Скупштине града Суботице, одржаној у Великој већници Градске куће, донет је Закључак о прихватању Извештаја о остварењу буџета града Суботице за период од 1. јануара до 30. септембра 2016. године и Одлука о изменама и допунама Одлуке о буџету Града Суботице за 2016. годину. На данашњем заседању именовани су и вршиоци дужности директора неколико јавних и јавно комуналних предузећа, као и чланови надзорних и школских одбора. На предлог одборничких група „Александар Вучић – Србија побеђује“ и Савеза војвођанских Мађара, са предложеног дневног реда Скупштине града скинута је 50. тачка – Доношење Одлуке о покретању иницијативе за образовање градских општина на територији града Суботице.

10657_1.jpg

У периоду јануар-септембар 2016. године буџет Града Суботице располагао је са средствима у висини од 3.771.734.024 динара што износи 59,21 одсто планираног годишњег обима, а у односу на исти период претходне године располагано је са 9,9 одсто више средстава.

Од укупно расположивих средстава буџета Града утрошено је 94,16 одсто, односно 3.551.423.026 динара. Од планираног обима расхода и издатака извршено је 55,75 посто. Извршени су капитални издаци у укупној вредности од 653.569.735 динара, што је у односу на планирани обим 43,70 одсто. У периоду јануар-септембар 2016. године извршени су сви пристигли ануитети по основу јавног дуга града,

Разлог за доношење ребаланса буџета је усклађивање буџета са Законом о буџетском систему која прописује измену дефиниције индиректних буџетских корисника којом  јавна предузећа не могу бити индиректни корисници буџета.

Реорганизација ЈП „Дирекција за изградњу града Суботица“ извршена је доношењем Одлуке о оснивању „Јавног предузећа за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање“ Суботица. Други део послова којима се бавила Дирекција пренео се на Градску управу, сходно Одлуци о изменама и допунама Одлуке о Градској управи.

У оквиру Градске управе Секретаријат за комуналне послове, енергетику и саобраћај преузима послове из области комуналних делатности, Секретаријат за имовинско-правне послове преузима послове инвестиционог улагања у пословни простор и послове управљања грађевинским земљиштем. Основан је нови Секретаријат за инвестиције и развој који, између осталих послова, врши стратешко планирање, праћење и извршавање инвестиционих пројеката. Сходно подели послова извршена и прерасподела средстава буџета, којом се обезбеђује несметано обављање комуналних делатности и делатности од општег интереса.

Ребалансом буџета предвиђени су трошкови ликвидационог поступка ЈП „Привредно-технолошки паркови Суботица“.

Од стране Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе РС Граду Суботица су одобрена средства за финансирање два капитална пројекта која су уврштена у издатке буџета, и то: адаптација објекта ОШ „Соња Маринковић“ чија је пројектована вредност 60.938.681,30 динара без ПДВ-а и адптација објекта и фасаде Хемијско-технолошке школе чија је пројектована вредност 156.861.936,00 динара без ПДВ-а.

Планирана су средства у висини од 20 милиона динара којима град створа могућност да аплицира на конкурсима о суфинансирању инвестиционих пројеката који захтевају обезбеђивање дела сопственог учешћа.

Ребалансом предложени обим буџета износи 6.407.332.000 динара, што је за 36,8 милиона динара већи обим у односу на други ребаланс.

Одборници су одлучивали и о кадровским решењима. За в. д. директора Друштва са ограниченом одговорношћу за управљање развојем туристичког простора „Парк Палић“ именован је Небојша Дарабош. Досадашњи директор „Парк Палића”, Горан Габрић, поднео је оставку на ову радну позицију. На предлог градоначелника Богдана Лабана уместо Небојше Дарабоша за члана Градског већа задуженог за област туризма, инвестиција и међународне сарадње именован је Срђан Самарџић, досадашњи секретар Секретаријата за привреду, локални економски развој и туризам.

Уместо Драгана Божиновића, за в.д. директора ЈКП „Суботицагас“ именована је досадашња директорка Пословног инкубатора Суботица Илдико Зеди. Одборници су усвојили Решење о разрешењу досадашњег директора Јавног предузећа „Палић-Лудаш“ Мартона Ференца и за в.д. директора овог јавног предузећа именовали Марту Добо.

На место в.д. директора ЈКП „Водовод и канализација“ именован је Ђерђ Шугар, уместо Валерије Тот Годо која је дала оставку на функцију на којој је провела две године. Како је директорки Туристичке организације, Ивани Анђелковић, истекао мандат, на ову функцију именована је Андријана Балаћ, професорка српског језика и књижевности.