Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворен почасни вицеконзулат Италије у Суботици

08.12.2016.

Амбасадор Италије у Србији, Ђузепе Манцо, председник Покрајинске владе, Игор Мировић, и градоначелник Суботице Богдан Лабан данас су, у нашем граду, у згради ДДОР-а, Ђуре Ђаковића 2/III, свечано отворили почасни вицеконзулат Републике Италије, прву конзуларну канцеларију ове земље ван Београда. Дужност почасног вицеконзула обављаће Кармине Тарало, дугогодишњи генерални директор Електротехничко-услужног предузећа „Електроремонт” а. д., из Суботице.

10688_1.jpg

Вицеконзулат је надлежан за АП Војводину, у којој Италија заузима прво место као страни инвеститор са више од 50 предузећа која већ годинама овде успешно послују. У њима је запослено око десет хиљада људи, а уложени капитал је скоро 800 милиона евра.

Ђузепе Манцо је изјавио да је отварање ове канцеларије одговор Италије на захтеве италијанске заједнице коју у овој важној српској покрајини чине привредници, предавачи, лектори италијанског језика и многобројни Италијани који овде живе.

- Желимо да се пријатељство две земље и даље развија, а вицеконзулат отварамо у време када Италија у Бриселу утиче и подржава отварање нових поглавља у преговорима између Србије и Европске уније – казао је амбасадор Манцо.

Игор Мировић је рекао да сматра да би отварање вицеконзулата требало да буде нова тачка сарадње Италије и Србије, пре свега у области привреде, и да овакав тренутак увек може да послужи да планирамо будућност.

- Надамо се да ће ово бити подстрек за јачање привредне сарадње. Наше заједничке велике амбиције су – да имамо нове компаније у индустријским зонама, да интензивирамо сарадњу Војводине и италијанских регија, као и да унапређујемо размену искустава универзитета и научно-технолошких пројеката. Суботица је место у коме послује велики број италијанских компанија и велики број грађана Италије живи у овом граду. За све њих, а и за наше грађане, вицеконзулат ће бити место сусрета, размене информација и помоћи, место које ће повезивати све оне који заједнички желе да унапреде сарадњу у свим областима живота и рада. Он ће бити мост између италијанских и српских грађана – нагласио је председник Мировић.  

Богдан Лабан је подсетио да већ годинама у Суботици послују италијанске фирме „Гордон Калцедонија“, „Електроремонт“ и „Леонардо“, који запошљавају више од две хиљаде радника.

- Пре годину дана отворен је Италијански културни центар у Суботици, данас је отворен вицеконзулат, што је од велике важности и за наш град, и за привреднике. Верујемо да ћемо врло брзо привући и друге потенцијалне инвеститоре у нашу индустријску зону у Малом Бајмоку. У преговорима смо са још једном компанијом из Италије и надам се да ћемо ускоро, за месец-два, потписати уговор са њом, да ће доћи у индустријску зону и запослити још 150 људи – истакао је градоначелник Лабан.

У вицеконзулату грађани ће моћи да добију сва неопходна документа – потврде о рођењу, венчању, правну помоћ, да овере потписе...

Почасни вицеконзул Кармине Тарало каже да у вицеконзулату помоћ могу да добију италијанска предузећа, али и сви они који желе да раде са њима.

Отварање вицеконзулата пратила је изложба фотографија „Спасилачке мисије Италије на Медитерану“.

10688_2.jpg

Уочи свечаног отварања вицеконзулата Италије, у 10.30 часова, у Плавој сали Градске куће, Ђузепе Манцо, Игор Мировић, Богдан Лабан, Кармине Тарало и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Огњен Бјелић, састали су се са италијанским привредницима који послују у Војводини.

У Зеленој сали Градске куће, у 10 часова, сусрели су се амбасадор Манцо и председник Мировић. Непосредан повод за разговор било је отварање вицеконзулата Италије у Суботици, што су саговорници оценили као напредак у продубљивању, пре свега, економских и трговинских веза. Састанку је присуствовао и Огњен Бјелић.