Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен Међународни дан људских права

09.12.2016.

Свечаном доделом диплома и награда ауторима најбољих радова пристиглих на литерарни конкурс који је Канцеларија заштитника грађана града Суботице расписала на две теме: „Сањао/ла сам да би живот требало да буде радост” и „Зашто се о томе ћути”, данас је, у великој сали Нове општине, обележен 10. децембар, Међународни дан људских права.

10692_1.jpg

На конкурс, отворен од 25. октобра до 25. новембра 2016. године, суботички средњошколци могли су да пошаљу свој литерарни рад, есеј или песму на језицима који су у службеној употреби у нашем граду - српском, мађарском и хрватском - са највише 1.000 речи. Укупно је пристигло 68 радова, а награђена су по три најбоља рада на српском, мађарском и хрватском језику. Победнички радови ће бити објављени на званичној интернет презентацији града Суботице - www.subotica.rs - у рубрици Заштитник грађана.

Заштитник грађана града Суботице, Златко Маросиук, каже да су теме конкурса биле врло инспиративне за средњошколце из нашег града, па чак и за два ученика из Пријепоља и Лесковца, и да садржина пристиглих радова показује да наша деца јако добро осећају средину у којој живе.

– Ученици су у две задате теме уврстили и дискриминацију, насиље у породици, будућност коју не виде јасно, социјално–економска права, израбљивање радника, и ово је права форма како да укључимо младе у обележавање Међународног дана људских права. Мислим да су пристигли радови прави показатељ како они виде и доживљавају свет око себе – истакао је Маросиук.

Обележавању Међународног дана људских права присуствовали су председник Скупштине града Суботице, Тивадар Бунфорд, и помоћник градоначелника Етела Јеринкић.

Тивадар Бунфорд је, обраћајући се присутнима, рекао да је једно од основних начела на којем се наше друштво заснива остваривање људских права и слобода, а међу њима и мањинска права.

– Ова начела су од изузетне важности за заједнице као што је наша, јер захваљујући њима можемо да живимо заједно уз међусобно поштовање и уважавање, без обзира на расне, националне, верске и друге разлике. Без поштовања ових права било би незамисливо постојање мултиетничке, мултикултуралне и мултиконфесионалне Суботице. Ова права није довољно само упознати и научити, њих треба остваривати, а добре примере преносити на нашу децу како би постали део њихових живота – нагласио је Бунфорд.

Канцеларија заштитника грађана града Суботице расписивањем литерарног конкурса жели да подсети да се „Сва људска бића рађају слободна и једнака у достојанству и правима” и  подстакне ученике суботичких средњих школа да размишљају и пишу о људским правима, једнакостима, сличностима и разликама у друштву у коме живе.