Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Унапређење квалитета снабдевања водом кроз међународну сарадњу

09.12.2016.

У Великој већници Градске куће данас је одржана конференција на којој је јавности представљен пилот пројекат партнерства оператера вода, Градског водовода Будимпеште и суботичког ЈКП „Водовод и канализација”, који се на основу њиховог међусобног споразума реализује од 31. марта ове године, у оквиру програма Уједињених нација за људска насеља (УН Хабитат).

10693_1.jpg

Резолуцијама из 1977. и 2001. године Генерална скупштина УН је Програмом за људска насеља утврдила одговорност за сарадњу влада земаља чланица, укључујући локалне власти, невладине организације и оператере вода са циљем да се знатно побољшају услови живота за најмање 100 милиона становника насеља која немају решене основне санитарно-хигијенске потребе до 2020. године.

За реализацију овог програма, у сарадњи са Светском асоцијацијом вода, основана је Глобална алијанса партнерства оператера вода/водовода (ГWОПА). Први пилот пројекат сарадње у међународном подунавском региону, који је и био тема данашње конференције, реализује се између будимпештанског и суботичког водовода.

Отварајући конференцију, заменик градоначелника Тимеа Хорват, истакла је да је циљ пројекта да се путем размене добрих и доказаних искустава у пракси између развијених и водовода у транзицији, у сарадњи са градским властима, побољшају услови живота становништва.

10693_2.jpg

– Искуства будимпештанског водовода су значајна и сигурна сам да ће нам бити више него корисна у даљем развијању суботичког ЈКП ’Водовод и канализација’ – рекла је Тимеа Хорват.

У уводним обраћањима краће презентације одржали су в. д. директора ЈКП „Водовод и канализација“, Ђерђ Шугар, на тему „Педесет и четири године у служби потрошача ЈКП ВиК“, и генерални директор Градског водовода Будимпешта, Чаба Харанги („Јавна водоводна стратегија будимпештанског водовода и оквири сарадње са ЈКП ВиК“).

Сарадња између ова два водовода дефинисана је кроз три конкретне активности везане за помоћ будимпештанског суботичком „Водоводу“ путем преношења знања, искустава, докумената, метода и приказа рада модерне опреме и технологија, које би требало да се реализују у периоду од 14 месеци, а које се односе на – управљање ванредним приликама и догађајима, управљање основним инфраструктурним средствима (објектима и мрежама) и методе за утврђивање неприходоване воде, и анализу садашње и развој модерније и ефикасније организације рада предузећа.