Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Град Суботица добитник признања „BEES AWARD 2016“

15.12.2016.

Суботица је добитник признања „BEES AWARD 2016“ за исказану изузетну друштвену одговорност у дужем временском периоду на корист најшире друштвене заједнице и јасно опредељење ка рационалном коришћењу енергије, унапређењу енергетске ефикасности и заштити животне средине. Признање је данас уручено представнику града Суботице, Јасмини Стевановић, на свечаности у београдском Сава центру организованој у оквиру 4. Бизнис конференције „BEES 2016“ – „Како привући нове инвестиције у енергетском сектору – пројекције до 2020”. Одлуку о додели јавног признања донели су компанија „Мас медија интернешенел“ и Стручни колегијум бизнис конференције „BEES 2016” (Бизнис енергетске ефикасности у Србији).

10703_1.jpg
 

Захваљујући се, у име града Суботице и градоначелника Богдана Лабана, на признању које је ове године припало нашем граду, Јасмина Стевановић је рекла да ова награда потврђује да је Суботица јасно опредељена ка рационалном коришћењу енергије, унапређењу енергетске ефикасности и заштити животне средине, и да она за нас представља  и изазов, и обавезу, да на овом пољу и у овом сегменту учинимо свакодневно корак више.

Уз све то, додала је, потенцијалним инвеститорима Суботица нуди значајне могућности за започињање бизниса у неколико области - од производње до пружања услуга.

– Близина Европске уније, изразито добар географски положај, ослоњеност на Коридор 10, добра инфраструктурна опремљеност Привредне зоне ‘Мали Бајмок’, могућност пословања у режиму Слободне зоне, велика брзина издавања свих неопходних дозвола инвеститорима и квалификована, стручна и дисциплинована радна снага – референце су  Суботице које би, као  предности,  у наредном периоду инвеститори требали да искористе – нагласила је Јасмина Стевановић.

У оквиру трећег панела посвећеног енергетској ефикасности у јавним објектима и стамбеним зградама, у име суботичке локалне самоуправе презентацију на тему „Енергетска потрошња у функцији економског развоја града Суботице” одржао је самостални стручни сарадник за енергетику, Вицко Марко Мамић.

 10703_2.jpg

У свом излагању пред бројним представницима домаћих и иностраних компанија, подсетио је да је енергија неопходна за свакодневни живот, да цене ресурса расту, али и потребе за потрошњом, и да је из тих разлога енергетска ефикасност доминантна тема у свим медијима и међу свим корисницима.

– У исто време, у обавези смо да смањимо загађење животне средине. Настаје дилема: Смањити загађење и спречити глобално загађивање тако што ћемо трошити мање енергије или наставити економски раст и развој, али сносити последице глобалног загревања. Енергетска ефикасност нуди излаз из ове дилеме лимитирањем загађења животне средине, али обезбеђујући енергију потребну за економски раст и развој – подвукао је Вицко Марко Мамић.

У оквиру данашње бизнис конференције, град Суботица је у холу Сава центра имао опремљен штанд, као и промоцију у штампаној публикацији „BEES 2016“.

10703_3.jpg 

„BEES AWARD 2016“ је јавно признање компанијама, локалним самоуправама и финансијским институцијама које су – инвестирањем у пројекте енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије утицале на смањење потрошње енергије и/или замену конвенционалних извора са обновљивим изворима енергије – доказале јасну опредељеност ка унапређењу, развоју и интеграцији енергетске ефикасности и истовремено допринеле побољшању енергетске ефикасности.

Организатор конференције „BEES 2016“ била је компанија „Мас медија интернешенел“, уз институционалну подршку Министарства рударства и енергетике Републике Србије и Инжењерске коморе Србије.

10703_4.jpg