Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Потписан споразум о сарадњи са општинама и градовима погођеним мигрантском кризом

18.12.2016.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Алексанадар Вулин, и представници 14 градова и општина погођених мигрантском кризом потписали су данас, у Прихватно-транзитном центру у Прешеву, споразум о сарадњи. Споразумом је предвиђено јачање инфраструктурних капацитета локалних самоуправа које директно помажу мигрантима. У име града Суботице, споразум је потписао Илија Ђукановић, члан Градског већа задужен за здравство и социјална питања, за два пројекта: Изградња амбуланте у Месној заједници „Прозивка” и Изградњa фискултурне сале при Основној школи „Ђуро Салај“.

10710_1.jpg 

Министар Вулин је, тим поводом, изјавио да је ово значајна помоћ за наше локалне самоуправе.

– Поред новца веома је битно то да неко ван граница препознаје оно што смо радили и што радимо да помогнемо мигрантима. Уједно, ово је захвалност и грађанима на стрпљењу које су показали, као и на њиховом доприносу да мигранти увек буду достојанствено дочекани и збринути. Све ово што будемо изградили, школе, путеве, објекте, све ће то остати грађанима када мигрантска криза прође – истакао је Александар Вулин.

Потписивању споразума присуствовао је директор канцеларије у Београду Немачке развојне банке (KfW) , Арне Гос, који је изразио задовољство због потписивања споразума и што ће донација помоћи обичним људима

Влада Републике Србије и Влада СР Немачке успоставиле су програм чији је циљ јачање инфраструктурних капацитета градова и општина у контексту миграционе кризе, као и услед повећања броја лица у поступку реадмисије. Програм носи назив „Јачање социјалне инфраструктуре у општинама погођеним мигрантском кризом” и обухвата 27 појединачних пројеката у 14 градова и општина у нашој земљи. Програмом је предвиђена финансијска помоћ Министарству ради инфраструктурних инвестиција у здравственим, образовним, васпитним, социјалним и другим установама на територији Републике Србије.

За програм „Јачање социјалне инфраструктуре у општинама погођеним мигрантском кризом“ немачка влада је донирала 5,4 милиона евра.