Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Пријем делегације општине Сандвикен

24.01.2017.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан са сарадницима примио је данас, у Градској кући, делегацију општине Сандвикен, из Шведске, коју је предводила Керстин Алмен, председница Градског већа Сандвикена. Током срдачног сусрета разговарало се о сарадњи града Суботице и општине Сандвикен и реализацији трогодишњег програма који је Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (СИДА) одобрила на основу пилот-пројекта везаног за развој предузетништва, јачање демократских капацитета и учешће жена у политичком одлучивању.

10784_1.jpg 

Обраћајући се медијима уочи састанка у Плавој сали Градске куће, начелник Севернобачког управног округа, Драги Вучковић, изјавио је да је Шведска агенција за међународни развој и сарадњу оценила да град Суботица и општина Сандвикен имају добру и конкретну сарадњу, да су пројектни задаци у претходном периоду успешно урађени и да је ова агенција одобрила финансирање трогодишњег пројекта који је, како је рекао, почео да се реализује 23. јануара.

– Делегација Сандвикена допутовала је у Суботицу 22. јануара, а радни састанци међуопштинских тимова обављени на првој сесији успешно су реализовани већ 23. јануара. Делегације су се упознале и опсервирале оквире трогодишњег програма. Пилот-пројекат предвидео je развој предузетништва и покушај да проналазимо начине како да задржимо младе у нашим локалним самоуправама оцењен је као добар. Пројекат је проширен за још две компоненте: јачање демократских капацитета и учешће жена у политичком одлучивању – казао је Драги Вучковић.

Куриозитет овог пројекта је, додао је, да у циљу јачања капацитета заједница у одрживом развоју и сервису привреде и грађана два тима локалних самоуправа у себи интегришу како оне који су у владајућој структури, тако и лидере најзначајнијих опозиционих странака.  

– У име Скупштине града Суботице, у реализацију пројекта интензивно је укључен председник Градског одбора Демократске странке у Суботици, Саша Вучинић. Без обзира ко је у власти, а ко је у опозицији, ми морамо међусобно да комуницирамо и да тражимо решења како да појачамо институције и побољшамо параметре да би привредницима омогућили да лакше послују, а грађанима да имају квалитетнији сервис у нашим институцијама – нагласио је Вучковић.  

Менаџер града Суботице, Загорка Панић, истакла је да ће менаџмент града активно учествовати у реализацији овог пројекта и настојати да што више допринесе развоју предузетништва како би млади незапослени људи нашли посао.   

– Верујем да ћемо, након успешне реализације овог пројекта, са општином Сандвикен добро сарађивати и на неким будућим пројектима – рекла је Загорка Панић.

10784_2.jpg 

Начелник Канцеларије за европске послове општине Сандвикен, Андерс Ландел, изразио је задовољство што Суботица и Сандвикен настављају и интензивирају сарадњу започету 2014. године.

- Један од циљева нам је да јачамо младе привреднике у обе локалне самоуправе и на тај начин допринесемо отварању нових радних места. Желимо, такође, да и у Суботици, и у Сандвикену, инспиришемо младе да остану у градовима у којима су одрасли, а један од приоритета нам је и да подстакнемо младе жене да активније учествују у привредном и политичком животу. Намеравамо, такође, да интензивирамо економску сарадњу између наше две локалне самоуправе – нагласио је Лaндел.

У оквиру реализације овог програма предвиђена је посета делегације града Суботице општини Сандвикен, у првој половини 2017 године. Тим општине Сандвикен пројектује учешће неколико њихових предузетника на Сајму привреде, који ће се средином године одржати у Суботици, као и организацију и посету предузетника из Суботице Сајму привреде и предузетништва у Сандвикену, на јесен 2017. године.