Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележена школска слава Свети Сава

27.01.2017.

Основне и средње школе у Суботици прославиле су школску славу Светог Саву. Савиндан се у образовно-васпитним установама обележава радно и свечано, без наставе, уз приредбе, академије и ломљење славског колача.

10805_1.jpg 

Секретар Секретаријата за друштвене делатности, Јасмина Стевановић, присуствовала је данас пригодним свечаностима у основним школама „Свети Сава“, „Јован Микић“ и „Матко Вуковић“, као и у Гимназији „Светозар Марковић“.

Дан школе и школскa слава у Основној школи „Свети Сава“ обележени су достојанствено, уз пригодан програм који су с великим трудом и љубављу припремили наставници и ученици ове школе. Ломљење славског колача и освештање славског жита обавио је протонамесник Гордан Увалић који је све присутне поздравио беседом о Светом Сави. Кум славе био је Слободан Милошев, директор ЈКП „Чистоћа и зеленило“. Уочи почетка приредбе, присутне је, у име градоначелника Суботице Богдана Лабана и Градске управе, поздравила Јасмина Стевановић. Присутнима се обратио и директор ОШ „Свети Сава“, Новица Павловић.

Јасмина Стевановић је, обраћајући се медијима, изјавила да је Савиндан прилика да ученици у школама покажу на који начин чувају традицију од заборава и славе праве вредности и значај њиховог трајања.

– Савиндан се прославља у свим школама, то је прилика да деца покажу све оно што могу, што умеју, да покажу колико су креативни. Највећа инспирација у томе им је, наравно, лик и дело Светог Саве, првог српског архиепископа и просветитеља. Значај обележавања Савиндана је и у томе да традицијом сачувамо од заборава неке праве вредности које је у данашњем времену тешко и пронаћи, и сачувати. Прославом Савиндана нa веома леп начин показујемо нашу традицију, нашу прошлост, а самим тим и нашу будућност – нагласила је Јасмина Стевановић.

10805_2.jpg 

Прослави школске славе Свети Сава у Основној школи „Јован Микић“ присуствовале су Јасмина Стевановић и члан Градског већа задужена за област образовања, Наташа Алексић. Наставници и ученици ове школе приредили су, такође, пригодан програм, а ломљење славског колача обавио је отац Звонко Ангеловски. Кум славе био је Ненад Козомора, директор Дома за децу „Колевка“. Наташа Алексић је присуствовала и обележавању Савиндана у Политехничкој школи, Хемијско-технолошкој школи Суботица и ОШ „Матко Вуковић“.

Савиндан је свечано обележен и у Основној школи „Матко Вуковић“, где је по резању славског колача и благосиљања кољива, које је обавио отац Миодраг Шипка, изведен пригодан програм који су приредили ученици и наставници ове школе.

Присутнима су се обратили директорица ОШ „Матко Вуковић“, Мирјана Стевановић, кум школске славе, Јово Марчета, и директор Акционарског друштва „Тржница“, Бранислав Јока, кум манифестације „Дечји светосавски дани“ коју школа „Матко Вуковић“ организује већ другу годину.

10805_3.jpg

„Дечји светосавски дани“ одржавају се од 27. јануара до 1. фебруара 2017. године под мотом „Дете – парче неба на земљи“. Манифестација се састоји из пет програмских дана у којима наставници и деца приказују одабране тачке са својих школских приредби, а садржаји се, осим на Светог Саву, односе на све вредности који афирмишу дете у човеку и човека у детету.

Празник Свети Сава установљен je за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за патрона свих наших школа и да се од тада најсвечаније прославља.

Савиндан се прослављао као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком власти. После полувековне забране, деведесетих година прошлог века поново се враћа као школска слава.