Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржано „Велико прело 2017“

04.02.2017.

У организацији Хрватског културног центра „Буњевачко коло” вечерас је, у спортској сали Техничке школе „Иван Сарић“, одржано „Велико прело 2017“, традиционална културна манифестација потекла из народног обичаја, прела, које се одржавало у породичним домовима на салашима у време када није било великих радова у пољу. У оквиру свечаности изабрана је најбоља прељска песма, као и најлепша преља. Прво Велико прело одржано је 2. фебруара 1879. године, у организацији „Пучке касине“.

 10817_1.jpg

Председник Организационог одбора манифестације Денис Липозенчић је, тим поводом, истакао да Велико прело од самог почетка обележава – заједништво.

– Дружење, као знак је и порука: кад смо заједно у слављу и радости знаћемо бити заједно и у кризама и у потешкоћама. Нека нас ово вечерашње заједништво, барем на кратко, ослободи свакодневних брига и охрабри. Да јесмо, да нас има и да смо ту једни за друге. Ми млађи, охрабрени смо подршком вас старијих који сте нам у баштину оставили да негујемо овај обичај. Учимо од вас и желимо то. Разумите нас и подржите – казао је Липозенчић.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан је, отварајући „Велико прело 2017“, рекао да га радује што са хрватском заједницом у Суботици и свим њеним драгим гостима учествује у прослави овог дивног обичаја. Велико прело је, додао је, одолело зубу времена и захваљујући, пре свега, труду и ентузијазму појединаца очувало се све до данас.

– На млађима је да сачувају овај традиционални обичај за будуће генерације, јер су народни обичаји, уз културне, верске и друштвене манифестације и догађаје, гарант неговања и очувања идентитета хрватске заједнице на овим просторима – нагласио је Богдан Лабан.

10817_2.jpg

Локална самоуправа ће, подвукао је, као и до сада подржавати очување и неговање идентитета хрватске, као и свих других националних заједница које живе на територији града Суботице.

– Трудићемо се да и даље све буду уважене и да унапредимо сарадњу у областима културе, кроз подршку институцијама које спроводе културну политику, информисања, образовања и употребе језика и писма. Нека и ово прело допринесе заједништву вашег и свих народа са којима живите у нашем граду – поручио је градоначелник Лабан.

Трочлани жири је за најбољу прељску песму прогласио песму под називом  „Прошлост“ аутора Николе Кујунџића. Друго место освојила је песма „Писма у боји“ ауторке Вере Дулић, а треће место песма „Сићање“, аутора Марјана Киша.

За најлепшу прељу изабрана је Ана Иванковић Радак (20),  из Суботице, прва пратиља је Марија Габрић (17), из Ђурђина, док је друга пратиља Мартина Челиковић (17), из Суботице.

10817_3.jpg

У програму „Великог прела 2017“ учествовали су тамбурашки ансамбл Хрватског културног центра „Буњевачко коло“, ансамбл „Бисери“ из Суботице, клапа „Кампанел“, из Загреба, и чланови фолклорне секције ХКЦ „Буњевачко коло“.