Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Најављен „Инфо дан“ за избеглице из Хрватске и Босне и Херцеговине

07.02.2017.

Град Суботица и Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије позивају избеглице из Хрватске и Босне и Херцеговине на „Инфо дан“ који ће се одржати у четвртак, 9. фебруара 2017. године у Новој општини, Трг Лазара Нешића 1, у сали 1, са почетком у 12 часова. Том приликом биће пружене све неопходне информације о два јавна позива везана за доделу пакета грађевинског материјала, односно откуп сеоских кућа са окућницом, која су расписана за избор корисника помоћи за решавање стамбених потреба избеглица на територији града Суботице.

10819_1.jpg 

На прес-конференцији уприличеној тим поводом у Медија-центру Градске куће, Јасмина Стевановић је, обраћајући се представницима медија у име Града Суботице, истакла да се један јавни позив односи на избор корисника помоћи за решавање стамбених потреба избеглица за куповину 30 сеоских кућа са окућницом и набавку пакета грађевинског материјала за поправку или адаптацију предметне сеоске куће са окућницом, и да је позив отворен до 7. марта 2017. године.

– Град Суботица је потписао уговор о додели бесповратних средстава у износу од 40.650.000 динара и на овај начин помоћ ће добити 30 породица – рекла је Јасмина Стевановић.

Други позив, навела је, односи се на доделу најмање 30 пакета грађевинског материјала. Укупна одобрена средства за финансирање овог пројекта су 270.000 евра, а јавни позив је отворен до 10. фебруара 2017. године.

– За оба јавна позива наведена стамбена решења реализују се у оквиру петог потпројекта Регионалног стамбеног програма (РСП) Републике Србије. Регионални стамбени програм је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за око 27.000 најугроженијих избегличких породица, односно за око 74.000 људи у региону. Од тог броја, 16.780 породица је у Србији, односно око 45.000 људи – казала је Јасмина Стевановић.

Она је подсетила да је Регионални стамбени пројекат Републике Србије вредан 335 милиона евра, да је Регионални стамбени програм све четири земље вредан 584 милиона евра и да је финансиран средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

Пи-ар менаџер Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, Ивана Анић-Ћурко, изјавила је да је у оквиру овог стамбеног пројекта из наше земље изабрано више од 700 породица које ће ускоро добити решења и да је до сада, за шест пројеката који се паралелно спроводе у Републици Србији, одобрено око 94 милиона евра.

– Осим средстава из Регионалног стамбеног програма, који се односи на избеглице из Хрватске и БиХ, сваке године издвајају се и буџетска средства која се пребацују локалним самоуправама за решавање питања избеглица и интерно расељених лица, повратника по Споразуму о реадмисији и са тим пројектима ћемо наставити даље. Да би конкурисао на два расписана јавна позива, подносилац пријаве мора да има доказ да је био избеглица на територији Србије и да је из Босне и Херцеговине или Хрватске. Лица која немају комплетну документацију довољно је да поднесу образац пријаве, јер по Закону о управном поступку ми смо у обавези да се према неукој странци понашамо тако да за њих, путем комисије, тражимо допуну за све оно што им недостаје – нагласила је Ивана Анић-Ћурко.    

Заменик председника у комисијама за избор корисника помоћи за решавање стамбених потреба избеглица за оба јавна позива, Јадранка Стантић, најавила је да ће се „Инфо дан“ за избеглице које су услед догађаја из периода од 1991. до 1995. године стекле статус избелице у Републици Србији, без обзира на њихов статус у време решавања стамбене потребе, одржати у четвртак, 9. фебруара 2017. године у Новој општини, Трг Лазара Нешића 1, у сали 1, са почетком у 12 часова.